Du behöver
- 10 st små gula lökar
- 800 g små delikatesspotatisar
- smör
- 3 dl vispgrädde
- 3 dl vatten
- 5 msk koncentrerad äppeljuice
- 1 msk kalvfond
- 2 tsk finhackad rosmarin
- 2 tsk finhackad timjan
- 150 g små champinjoner
- 2 st små svenska äpplen
- 400 g kalvfärs
- salt och peppar
Servering
crème fraîche
saltgurka
färska örter
Gör så här
Skala lök och potatis. Dela potatisen om den är stor. Stek lökarna i smör i en stekgryta tills de får färg.
Tillsätt potatis, vispgrädde, vatten, äppeljuice, kalvfond, rosmarin och timjan. Låt grytan koka under lock tills potatisen är mjuk, cirka 30–40 minuter. Rör då och då.
Dela champinjonerna en gång. Kärna ur och skär äpplena i tunna skivor (skalet kan vara kvar).
Stek champinjoner och äppelskivor i omgångar i smör i en stekpanna. Tillsätt det stekta till grytan.
Stek kalvfärsen, hälften åt gången, i stekpannan. Salta och peppra. Tillsätt färsen till grytan. Låt grytan bli ordentligt varm. Smaka av med ganska mycket salt.
Servering Servera med crème fraiche och saltgurka. Garnera gärna med färska örter.