Du behöver
- 0,4 pkt färsk jäst
- 1 tsk strösocker
- 0,5 dl ljummet vatten 37 grader
- 2 st äggulor
- 2,5 dl ljummen mjölk 37 grader
- 0,5 tsk salt
- 3 dl vetemjöl
- äggvitor
- 3-5 msk rapsolja
- 1,5 dl crème fraîche
- 125 g forellrom
- 2 msk finskivad salladslök
- små citronskivor
Gör så här
Rör ut jäst och socker i vatten i en bunke. Jäs ca 10 minuter.
Blanda i äggulor, 2 dl av mjölken och salt. Vispa ner mjölet i omgångar till en tjock smet. Jäs under bakduk 2 timmar. Rör om 1 gång under tiden.
Rör ner resten av mjölken i smeten. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd ner dem försiktigt i smeten tills allt blandas. Jäs ytterligare 30 minuter.
Grädda tjocka miniblinier i olja på medelstark värme i plättlagg eller stekpanna, 1–2 minuter på var sida. Ta 1 matsked smet till varje blini. Vänd när de jäst upp och ytan stelnat och blivit porig.
Servera ljumna med crème fraiche, rom, lök och citron.