Sommarkrans med jordgubbar

Du behöver Sockerkakssmet 50 g smör rumsvarmt 4 msk strösocker 2 st äggulor 2 msk mjölk 1,5 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver Maräng 2 st...

Tillagningstid: 50 minuter
8 bitar

Du behöver

Sockerkakssmet

50 g smör rumsvarmt
4 msk strösocker
2 st äggulor
2 msk mjölk
1,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Maräng

2 st äggvitor
1,3 dl strösocker

Topping

3-4 msk mandelspån

Vit chokladkräm

50 g vit choklad
300 g färskost t ex Philadelphiaost
1,5 dl vispgrädde

Garnering

1 l jordgubbar
jordgubbsblad eller myntablad
florsocker

Gör så här

1

Sätt ugnen på 175 grader. Rita en rundel på bakplåtspapper, ca 22 cm i diameter. Lägg papperet på en ugnsplåt. Ställ en kakutstickare (ring) eller en liten kakform, ca 10 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper på utsidan i mitten av rundeln. Formen håller kaksmet och maräng på plats under gräddningen. 

2

Sockerkakssmet Rör smör och socker vitt och poröst, använd elvisp. Rör ner en äggula i taget. Blanda i mjölken. Blanda i mjölet blandat med bakpulver, rör till en jämn smet.

3

Maräng Häll äggvitorna i en bunke, vispa till ett fast skum. Tillsätt sockret och vispa ihop.

4

Klicka ut sockerkaks­smeten i rundeln runt den pappersklädda kakformen. Bred ut som en krans. Klicka på marängsmeten, bred ut den ovanpå kaksmeten. 

5

Topping Smula över mandelspånen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 minuter. Låt svalna. 

6

Lossa kakan med en stekspade, låt svalna på papperet.

7

Vit chokladkräm Smält chokladen, låt den kallna men inte stelna. Vispa upp färskost i en bunke. Vispa i grädden. Låt stå kallt ca 1 timme.

8

Garnering Garnera kransen med chokladkräm, jordgubbar, blad och siktat florsocker.  

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top