Smördegspaj med salladslök

Du behöver 1 st rulle smördeg 2 st buntar salladslök 2 msk olivolja 1 msk finhackad färsk timjan salt och svartpeppar 100 g rökt bog...

Tillagningstid: 20 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 st rulle smördeg
  • 2 st buntar salladslök
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk finhackad färsk timjan
  • salt och svartpeppar
  • 100 g rökt bog eller skinka, skivad
  • 1 dl crème fraîche
  • 100 g lagrad prästost riven
  • 1 st äggula

Till servering

burk cocktailtomater gärna olika sorter
3 msk olivolja
2 msk rödvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
salt och svartpeppar
1-2 msk finhackad persilja

Gör så här

1

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ut färdigkavlad smördeg på papprad plåt och vik upp kanterna. 

2

Finstrimla det gröna på tre salladslökar och spara till salladen. Dela resten av lökarna i två delar.

3

 Hetta upp en stekpanna med olivolja och stek löken i ett par minuter tills den fått fin färg och mjuknat något. Krydda med timjan, lite salt och peppar.

4

Strimla bogen eller skinka. Bred ut crème fraiche på botten av smördegen. Strö över hälften av osten och fördela stekt lök och skinka på. Toppa med resten av osten.

5

Vispa upp äggulan och pensla kanterna. Grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter tills pajen fått fin färg och är genomgräddad.

6

Dela tomaterna. Blanda olja, vinäger och senap till en dressing och smaka av med salt och peppar. Ringla den över tomatsalladen. Toppa med persilja och strimlad salladslök.


Kommentar:
Löken rostas först snabbt i en stekpanna och blir till fyllning i den franskinspirerade pajen.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top