Du behöver
- 1 st rulle smördeg
- 2 st buntar salladslök
- 2 msk olivolja
- 1 msk finhackad färsk timjan
- salt och svartpeppar
- 100 g rökt bog eller skinka, skivad
- 1 dl crème fraîche
- 100 g lagrad prästost riven
- 1 st äggula
Till servering
burk cocktailtomater gärna olika sorter
3 msk olivolja
2 msk rödvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
salt och svartpeppar
1-2 msk finhackad persilja
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ut färdigkavlad smördeg på papprad plåt och vik upp kanterna.
Finstrimla det gröna på tre salladslökar och spara till salladen. Dela resten av lökarna i två delar.
Hetta upp en stekpanna med olivolja och stek löken i ett par minuter tills den fått fin färg och mjuknat något. Krydda med timjan, lite salt och peppar.
Strimla bogen eller skinka. Bred ut crème fraiche på botten av smördegen. Strö över hälften av osten och fördela stekt lök och skinka på. Toppa med resten av osten.
Vispa upp äggulan och pensla kanterna. Grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter tills pajen fått fin färg och är genomgräddad.
Dela tomaterna. Blanda olja, vinäger och senap till en dressing och smaka av med salt och peppar. Ringla den över tomatsalladen. Toppa med persilja och strimlad salladslök.
Löken rostas först snabbt i en stekpanna och blir till fyllning i den franskinspirerade pajen.