Du behöver
- 400 g färskt sidfläsk
Marinad
2 msk ljus soja
1 msk vatten
1 msk risvinäger
Sås
2 msk ljus soja
1 tsk mörk soja
1 msk risvinäger
1 msk vatten
1 tsk sesamolja
1 msk strösocker
2 tsk potatismjöl
Grönsaker
3 st vitlöksklyftor
3 st salladslökar
2 st morötter
1 st röd paprika
1 msk finhackad färsk ingefära
0.5 tsk chiliflakes
neutral olja till stekning
Till servering
1 dl jordnötter rostade, osaltade
4 prt nykokt ris gärna sushiris
strimlad salladslök
Gör så här
Skär bort eventuell svål och skär fläsket i två centimeter breda strimlor. Lägg strimlorna i en skål. Rör ihop marinaden och häll den över köttet. Rör om och låt stå under tiden som resten förbereds.
Sås Blanda alla ingredienser till såsen och rör om väl så att potatismjölet blandas in ordentligt.
Skala och hacka vitlöken, strimla salladslöken. Tärna morötter och paprika.
Stek fläsket knaprigt i sparsamt med olja i en stor stekpanna eller traktörpanna.
Tillsätt vitlök, salladslök, morötter, paprika, ingefära och chiliflakes. Fortsätt fräsa under omrörning i ett par minuter.
Häll såsen i pannan. Låt koka ihop någon minut och rör ner jordnötterna. Strö över salladslök och servera.
Fläskkött trivs väldigt bra ihop med vitlök och ingefära och passar därför perfekt till asiatisk mat. Den kinesiska grytan gong bao är sötsyrlig och får trevlig knaprighet av jordnötter.