Du behöver
- 1 st nät blåmusslor
- 3 dl vitt vin eller vatten
- 1 krm salt
- 1 st gul lök
- 2 st vitlöksklyftor
- 2 st raka sardellfiléer
- 3 msk olivolja
- 0.5 st fiskbuljongtärning
- 2 msk tomatpuré
- 1 burk krossade tomater
- salt och peppar
- 4 prt pasta
Till garnering och servering
3 msk hackad persilja
1.5 msk olivolja
nymalen svartpeppar
Gör så här
Borsta och skölj musslorna. Släng bort de öppna musslor som inte sluter sig när man knackar på dem.
Koka upp vin och salt i en stor kastrull. Lägg i musslorna och koka dem på hög värme under lock 5–8 minuter. Håll musslorna varma under lock.
Skala och hacka lök och vitlök. Fräs det hackade med sardellerna i oljan i en stor panna cirka 3 minuter. Tillsätt smulad buljongtärning och tomatpuré, fräs cirka 1/2 minut. Blanda i de krossade tomaterna och koka såsen cirka 5 minuter. Häll i vinspadet från de kokta musslorna, koka såsen under omrörning cirka 5 minuter (späd med lite vatten om den känns för tjock). Smaka av med salt och peppar.
Blanda musslorna i såsen. (Släng de musslor som inte öppnat sig under kokningen.) Vänd ner pastan. Låt allt bli genomvarmt.
Garnera med hackad persilja. Ringla över olivolja. Peppra. Servera med bröd.
Tips: Den som vill kan blanda såsen med musslor utan skal.
Sardeller ger härlig sälta till tomatsåsen, men du kan också smaksätta den med 4–5 ansjovisfiléer.