Du behöver
Sojamajonnäs
1 st äggula
1 tsk dijonsenap
1 tsk citronsaft
1.5 dl rapsolja
1-2 tsk japansk soja
3 msk sesamfrön
200 g salmalax
2 st hjärtsalladshuvud
0.5 st silverlök
korianderblad
chiliflakes
flingsalt
Gör så här
Vispa samman äggula, senap och citronsaft, vispa sedan i oljan droppvis till en tjock majonnäs, smaka av med soja.
Rosta sesamfröna i torr stekpanna tills de börjar bli gyllene. Låt svalna och grovstöt sedan i mortel. Häll över ungefär hälften på en tallrik.
Sota salmalaxen mycket hastigt runtom i torr het panna. Vänd laxen i de mortlade sesamfröna. Lägg i kyl till servering.
Separera och skölj hjärtsalladens blad. Torka väl i salladsslunga eller kökshandduk. Skala silverlöken och skiva den mycket tunt, gärna på mandolin. Lägg löken i isvatten.
Skiva laxen med vass kniv, lägg upp salladsbladen på stort fat, lägg en bit lax i varje salladsblad, toppa med en klick sojamajo, lite avrunnen silverlök, koriander, extra sesamfrön, chiliflakes och en gnutta salt.
Godare än så här blir det inte! Salmalax, sesamfrön och majonnäs smaksatt med soja i krispiga salladsblad.