Du behöver
- 4-6 st bananschalottenlökar
- 800 g färskpotatisar liten
- 2.5 msk olivolja
- salt och peppar
- 600 g fläskfilé putsad
- 1 msk olivolja
- salt
- 1 st pressad vitlöksklyfta
- 1 msk fänkålsfrön grovkrossade
- 0.5 tsk chiliflakes
- 2 msk smör
Romescosås
1 skiva lantbröd gärna dagsgammalt, kantfritt
2 dl grillad paprika på burk avrunnen
2 msk finhackad sötmandel på påse
flingsalt och peppar
Till garnering och servering
persiljeblad
grönsallad
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Skala och dela löken. Tvätta potatisen noga. Lägg lök och potatis på en ugnsplåt med kant. Ringla över olivolja, salta och peppra. Sätt plåten i mitten av ugnen och rosta cirka 15 minuter.
Pensla fläskfilé med oljan och gnid in den med salt, vitlök, fänkålsfrön och chiliflingor. Hetta upp smöret i en stekpanna, lägg i köttet och bryn det försiktigt runtom, cirka 5 minuter.
Lägg köttet bredvid potatisen och löken och sätt in i mitten av ugnen 15–20 minuter eller tills köttet är klart (70 graders innertemperatur, använd kötttermometer). Ta ut och låt köttet vila under en bit aluminiumfolie.
Öka ugnsvärmen till 250 grader. Baka potatis och lök ytterligare cirka 15 minuter, medan köttet vilar.
Romescosås: Tärna brödet. Mixa ihop paprika och bröd. Lägg röran i en skål. Blanda i mandel. Smaka av med salt och peppar.
Servera köttet med potatis och lök, grönsallad och romescosås. Garnera med persiljeblad.
Tips! Bind gärna upp köttet med steksnöre så att det håller formen vid tillagningen.
Helstekt fläskfilé är lättlagad helgmat. Romescosåsen lagar du snabbt med färdiggrillad paprika och hackad mandel.