Du behöver
- 350 g bladspenat färsk
- 8 st salladslökar ansade
- 350 g fetaost krämiga
- 2 msk olivolja
- salt, svartpeppar
Pensling inuti
1 st ägg
1 dl turkisk yoghurt
2 msk olivolja
Pensling ovanpå
1 st äggula
1 dl turkisk yoghurt
0.5 dl olivolja
sesamfrön
200 g yufkadeg
sallad till servering
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär spenat och salladslök i små bitar. Lägg i en bunke. Smula ner feta och tillsätt olivolja, salt och peppar. Blanda.
Vispa ihop ägg, yoghurt, olivolja, salt och peppar i en skål. Vispa ihop äggula, yoghurt och olivolja i en annan skål.
Rulla ut yufkadegen på en bänk. Skär den i rektanglar, cirka 15 x 30 centimeter.
Pensla degen tunt med den första äggblandningen. Lägg en 3–4 centimeter bred sträng med fyllning längsmed långsidan. Rulla ihop och lägg i en papprad mindre långpanna.
Gör likadant med resten av deg och fyllning. Lägg rullarna bredvid varandra i formen.
Pensla med ägguleblandningen, strö på sesamfrön. Grädda mitt i ugnen i cirka 25 minuter. Servera böreken varm med en god sallad.
Tips: Yufkadeg är tjockare och mer lättarbetad än filodeg och finns i kyldisken i butiker med mat från Mellanöstern.
Börek, ett slags turkisk paj, kan du göra själv med köpt yufkadeg, spenatblad och fetaost. Den passar också bra på buffébordet. Böreken är godast samma dag som den tillagas.