Gravad salmalax med två såser

Du behöver 2 st salmalaxfiléer ca 450 g 3 msk strösocker 4 msk salt 1 st knippa dill Hovmästarsås 5 msk svensk senap 3 msk...

Tillagningstid: 45 minuter
6 portioner

Du behöver

  • 2 st salmalaxfiléer ca 450 g
  • 3 msk strösocker
  • 4 msk salt
  • 1 st knippa dill

Hovmästarsås

5 msk svensk senap
3 msk strösocker
0.5 tsk salt
1 krm vitpeppar
4 msk äppelcidervinsvinäger
2 dl rapsolja
5 msk dill finhackad färsk

Crème fraîche med citron

2 dl crème fraîche
1 msk färskpressad citronsaft
1 tsk strösocker

Till garnering

dillvippor
citronklyftor

Gör så här

1

Gravad salmalax Gnid in laxfiléerna först med socker och sedan med salt. Låt ligga i rumstemperatur cirka 20 minuter. 

 

2

Hacka dillen och lägg ihop laxfiléerna med dillen emellan. Slå in i bakplåts- eller smörpapper till ett tätt paket. Lägg paketet i en plastpåse och lägg på ett fat i kylen. Vänd 2–3 gånger under gravningstiden. Laxen är klar att ätas efter 1 dygn. 

3

Hovmästarsås Blanda senap, socker, salt, peppar och vin-äger i en bunke.  Se till att alla ingredienserna till såsen håller samma temperatur, så spricker den inte.

4

Tillsätt oljan, först droppvis, sedan i en fin stråle under kraftig omrörning, använd gärna elvisp. Blanda ner den hackade dillen.

5

Crème fraîche med citron Blanda crème fraîche, citronsaft och socker. Låt stå kallt till serveringen.

6

Skär laxen i skivor. Garnera med dillvippor och servera med hovmästarsås, crème fraîche med citron och citronklyftor.


Kommentar:
Fina salmalaxfiléer gravar du enkelt och snabbt. Vi serverar laxen med två såser, en krämig med citron och en klassisk hovmästarsås.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top