Du behöver
- 2 st salmalaxfiléer ca 450 g
- 3 msk strösocker
- 4 msk salt
- 1 st knippa dill
Hovmästarsås
5 msk svensk senap
3 msk strösocker
0.5 tsk salt
1 krm vitpeppar
4 msk äppelcidervinsvinäger
2 dl rapsolja
5 msk dill finhackad färsk
Crème fraîche med citron
2 dl crème fraîche
1 msk färskpressad citronsaft
1 tsk strösocker
Till garnering
dillvippor
citronklyftor
Gör så här
Gravad salmalax Gnid in laxfiléerna först med socker och sedan med salt. Låt ligga i rumstemperatur cirka 20 minuter.
Hacka dillen och lägg ihop laxfiléerna med dillen emellan. Slå in i bakplåts- eller smörpapper till ett tätt paket. Lägg paketet i en plastpåse och lägg på ett fat i kylen. Vänd 2–3 gånger under gravningstiden. Laxen är klar att ätas efter 1 dygn.
Hovmästarsås Blanda senap, socker, salt, peppar och vin-äger i en bunke. Se till att alla ingredienserna till såsen håller samma temperatur, så spricker den inte.
Tillsätt oljan, först droppvis, sedan i en fin stråle under kraftig omrörning, använd gärna elvisp. Blanda ner den hackade dillen.
Crème fraîche med citron Blanda crème fraîche, citronsaft och socker. Låt stå kallt till serveringen.
Skär laxen i skivor. Garnera med dillvippor och servera med hovmästarsås, crème fraîche med citron och citronklyftor.
Fina salmalaxfiléer gravar du enkelt och snabbt. Vi serverar laxen med två såser, en krämig med citron och en klassisk hovmästarsås.