Du behöver
- 12 g jäst
- 2 dl vatten kallt
- 1 msk strösocker
- 2 msk rapsolja
- 0.5 tsk salt
- 5.5 dl mjöl (330 g)
- 1 tsk bakpulver
- rapsolja att pensla med
- 16 st bakplåtspapper tillklippta rutor (cirka 12?x?12 cm)
Gör så här
Lös jästen i vattnet och tillsätt socker, olja och salt. Blanda mjöl och bakpulver och blanda ned i vätskan. Arbeta degen i hushållsassistent i 10 minuter till en elastisk, smidig deg. Låt jäsa 1 timme till ungefär dubbla storleken.
Ta upp degen på bakbord och dela i två delar. Knåda den smidig.
Dela degen i två delar, rulla ut en del till en tjock korv och skär i 8 bitar. Rulla degbitarna till jämna bollar. Gör likadant med den andra halvan.
Använd en kavel och kavla ut varje boll till en avlång, oval platta cirka 18 x10 centimeter.
Pensla degplattan lätt med olja och vik ihop. Oljan gör att degfickan går lätt att öppna. Lägg varje degficka på en ruta av bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckt i cirka 30 minuter.
Koka upp ett par centimeter vatten i en stekpanna. Lägg 3 degfickor på varje våning av ångkorgen, ställ korgen med lock på i pannan. Ånga i 8–10 minuter. De ska vara bleka och puffiga. Täck bröden på sina papper med en handduk medan nästa omgång ångas.
På bilden är de ångade ”bunsen” fyllda med långbakad fläsksida som är skivad och lättstekt,gurka, picklad rödlök, koriander och
teriyakisås. För recept på fläsksida se icakuriren.se, sök på ”Lång-bakad fläsksida med cider”. Använd en ångkokningsinsats, t ex i bambu.