Du behöver
- 1 kg räkor med skal, färska eller frysta, tinade
- 1 st gul lök
- 3 st vitlöksklyftor
- rapsolja att steka i
- 5 dl vatten
- 400 ml kokosmjölk extra krämig
- 1 tsk ingefära finriven färsk
- kajennpeppar
- 1 tsk limeskal finrivet
- 1 msk limesaft färskpressad
- salt
Garnering
limeskal rivet
Gör så här
Skala räkorna och spara skalen. Förvara de skalade räkorna i kylen.
Skala och hacka löken fint och pressa vitlöken. Fräs löken i rapsolja i en gryta. Löken ska bli mjuk och glansig men inte ta färg. Rör ner räkskalen och låt dem fräsa med i någon minut.
Tillsätt vattnet och låt alltsammans småkoka i 15 minuter. Sila bort skalen och löken.
Häll tillbaka buljongen i grytan. Vispa ner kokosmjölk, ingefära och lite kajennpeppar. Låt soppan bli ordentligt varm. Avsluta med att smaka av med limeskal, pressad lime och salt.
Häll upp soppan i 6 skålar eller koppar. Fördela räkorna i skålarna. Garnera med fin-rivet limeskal.
Tips Om du använder frysta räkor – låt dem tina i rumstemperatur eller i kylen. Tina dem inte direkt i vatten, då tunnas smaken ur och buljongen kommer inte att smaka så mycket).