Du behöver
Citrongelé
1 st gelatinblad
2 msk färskpressad citronjuice
1 tsk citronskal fint rivet
2 msk vatten
1.5 msk socker
250 g salmalax
1 st grönt äpple
1 st avokado
1 st rödlök liten
Till servering
olivolja
sesamfrön
japansk soja
Gör så här
Citrongelé Lägg gelatinbladet i kallt vatten i 5 minuter. Koka upp citronsaft och -skal, vatten och socker. Tag av kastrullen från värmen. Krama vätskan ur gelatinbladet och rör ner det i den heta vätskan. Fodra en liten form med plastfolie och häll i vätskan. Kyl i cirka en timme eller tills du kan lyfta ur gelén med hjälp av plastfolien, och skära små kuber av den.
Skär laxen i tunna skivor och fördela på tallrikar. Dela äpplet, skär bort kärnhuset och skär fruktköttet i små, fina tärningar. Dela och kärna ur avokadon, gröp ur köttet och tärna även det fint. Skala och finhacka rödlöken. Fördela äpple, avokado och lite rödlök över laxskivorna.
Toppa rätten med de små citrongelékuberna och droppa över lite god olivolja. Servera med japansk soja och sesamfrön.
Tips Citrongelén kan smaksättas med vaniljpulver och användas till desserter, prova till exempel att låta den stelna över en god tårta.
Fina tärningar av äpple, avokado och citrongelé ger smak åt salmalaxen.