Du behöver
- 1 st fänkål
- 2 st röd paprika
- 1 st rödlök
- 2 st gul lök
- 3 msk olivolja
- 0.5 tsk flingsalt
- 4 st laxfilé à 150 g med skinn
- 4 st citronskivor
- 1 tsk olivolja
- 1 tsk flingsalt
- paprikapulver
- finhackade färska örter
Olivröra
150 g oliver svarta eller gröna kärnfria oliver i vatten
2 st sardeller
2 st pressade vitlöksklyftor
4 msk olivolja
Fetakräm
75 g fetaost
150 g ricotta
1 msk olivolja
flingsalt
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader. Ansa och skär fänkålen i skivor. Dela, kärna ur och skiva paprikan. Skala och skiva rödlöken. Ansa den färska löken och skär varje lök i fyra klyftor, låt det gröna på löken vara kvar.
Blanda grönsakerna med oljan i en papprad långpanna. Salta. Sätt pannan i nedre delen av ugnen cirka 15 minuter. Ta sedan ut långpannan och sänk ugnstemperaturen till 175 grader.
Bryn laxen runtom i torr het stekpanna, cirka 5 minuter. Lägg laxbitarna på grönsaksbädden. Stek citronskivorna i oljan cirka 1/2 minut på varje sida, och lägg dem på laxbitarna. Smula flingsaltet över laxen. Sätt in långpannan i nedre delen av ugnen 5–10 minuter, eller tills laxen är precis genomstekt.
Olivröra Finhacka oliver och sardeller. Lägg hacket och pressad vitlök i en skål, blanda i olivoljan.
Fetakräm Mosa fetaosten fint med en gaffel och blanda den med ricottan. Rör i oljan, smaka av med salt.
Garnera laxen med paprikapulver och färska örter, servera med olivröra och fetakräm.
Laxen steks först och får sedan gå klart på grönsaksbädd i ugnen.