Du behöver
- 1 st äggula
- 1 msk vitvinsvinäger
- 1 tsk dijonsenap
- 3 dl rapsolja
- salt
- 250 g kantareller rensade och delade
- 1 st rödlök hackad
- 1 st fänkålsstånd
- 1 st vitlöksklyfta finhackad
- rödingfiléer med skinn
- svartpeppar
- olja eller smör att steka i
- 1 kg potatis kokt
- 70 g forellrom
Gör så här
1
1 Börja med majonnäsen. Blanda äggula, vinäger och senap och vispa med elvisp i rapsolja lite i taget. Smaka av med lite salt. Majonnäsen ska vara ganska syrlig i smaken. Låt stå en stund så att smakerna mognar.
2
2 Sätt ugnen på 175 grader. Ansa och hacka kantareller, rödlök och fänkål. Spara fänkålsdillen. Finhacka vitlök.
3
3 Torka av rödingen med hushållspapper. Salta och peppra lätt och lägg filéerna med köttsidan nedåt på papprad plåt. Baka i ugnen i 10 minuter.
4
4 Fräs lök, vitlök och fänkål i het panna i olja i några minuter. Ta upp på fat och fräs kantarellerna tills vätskan kokat in. Salta lätt. Låt potatisen fräsa med i lite olja eller smör tills den är genomvarm. Vänd ner fänkålsfräset i kantarellblandningen.
5
5 Rör ihop majonnäsen med hälften av forellrommen.
6
6 Drag skinnet av rödingen och fördela fisken på fyra tallrikar. Servera den med kantarellpytt, en klick majonnäs och grönsallad. Klicka på resten av forellrommen och strö över fänkålsdill vid servering. Bjud resten av majonnäsen till.
Med kantareller och färdigkokt potatis fixar du festmiddag på nolltid. Rödingen behöver bara tio minuter i ugnen och hemgjord majonnäs med forellrom blir pricken över i:et.