Jordgubbsmoussetårta med fläder

Du behöver tårtbotten 5 st ägg 1.25 dl strösocker 2 dl vetemjöl (120 g) 1 msk vaniljsocker 1 tsk bakpulver 1 krm salt jordgubbsmousse 4...

Tillagningstid: 90 minuter
14 portioner

Du behöver

  • tårtbotten
  • 5 st ägg
  • 1.25 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl (120 g)
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • jordgubbsmousse
  • 4 st gelatinblad
  • 300 g jordgubbar
  • 2 dl turkisk yoghurt (200 g)
  • 0.5 dl strösocker
  • 3 dl vispgrädde

Till montering

4 msk flädersaft outspädd att fukta bottnarna med
100 g smör
250 g jordgubbar färska

Chokladdekor

150 g vit choklad

Topping

75 g jordgubbar
1 dl florsocker
300 g färskost (Philadelphia eller liknande cream cheese)
1 dl vispgrädde
hushållsfärg eventuellt ett par droppar röd
jordgubbar ätliga blommor, t ex syrener och violer till dekor

Gör så här

1
Tårtbotten

2
Sätt ugnen på 175 grader. Klä botten av en rund form med löstagbar kant, cirka 22 cm i diameter, med bakplåtspapper. Smörj inte kanten.

3
Vispa ägg och socker riktigt pösigt med elvisp.

4
Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt. Sikta ner i äggsmeten och vispa försiktigt ihop med handvisp.

5
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 35–40 minuter. Kontrollera gärna med en sticka att kakan är helt genomgräddad. Låt svalna helt.

6
Lossa kakan ur formen genom att föra en smal kniv längs insidan av formen. Skär kakan i tre bottnar med en tandad kniv.

7
Jordgubbsmousse Lägg gelatinbladen i blöt i rikligt med kallt vatten. Mixa jordgubbarna fint och blanda med yoghurten i en bunke.

8
Mät upp cirka 1 deciliter av yoghurtblandningen i en liten kastrull tillsammans med sockret. Rör om och hetta upp tills blandningen börjar ryka.

9
Dra kastrullen från plattan, skaka vattnet från gelatinbladen och vispa ner dem.

10
Vispa ner den varma blandningen i yoghurtsmeten. Ställ i kylen att stelna cirka 45–60 minuter. Rör om med jämna mellanrum och kontrollera konsistensen. Blandningen ska bli tjock och krämig som turkisk yoghurt, och det är viktigt att den inte är för lös och rinnig eller för tjock och dallrig.

11
Vispa grädden fluffig och fast, men inte för hård när yoghurtblandningen är lagom tjock. Vänd ner grädden i den och blanda försiktigt.

12

13
Montering

14
Ställ kakformens kant på en bricka eller skärbräda. Klä insidan av formens kant med en lång remsa av bakplåtspapper. Vill du slippa flytta den färdiga tårtan kan du montera den direkt på ett tårtfat.

15
Smält smöret i en kastrull på spisen och låt det fortsätta brynas i kastrullen tills det doftar gott och börjar bli gyllenbrunt på botten. Dra kastrullen från plattan och låt svalna lite.

16
Ringla det brynta smöret och den outspädda flädersaften över bottnarna för att göra dem saftiga.

17
Välj ut de finaste jordgubbarna till dekor och lägg dem åt sidan. Snoppa resten av jordgubbarna och skär i mindre bitar. Strö hälften av jordgubbarna över tårtbottnen i formen.

18
Dessa steg kan du med fördel förbereda medan yoghurtblandningen tjocknar.

19
Häll hälften av moussen över jordgubbarna i formen (se bild). Lägg på nästa tårtbotten och strö resten av jordgubbarna över den och därefter resten av moussen. Lägg på den sista tårtbotten och ställ tårtan i kylen i minst tre timmar, men gärna över natten.

20

21
Chokladdekor

22
Smält chokladen försiktigt i mikron eller över vattenbad. Klä ett par skärbrädor med bakplåts- eller smörgåspapper.

23
Klicka ut chokladen med jämna mellanrum på papprena och smeta ut den med hjälp av en palett

24
eller sked (se bild). Låt stelna i minst en timme i kylen.

25

26
Topping

27
Mixa jordgubbarna fint med stavmixer. Passera gärna purén genom en sil för att få den helt slät.

28
Vispa ner florsockret och jordgubbspurén i färskosten.

29
Tillsätt vispgrädden och vispa ihop till en fluffig topping, gärna med elvisp. Tillsätt eventuellt ett par droppar röd hushållsfärg om du vill ha kraftigare rosa färg på toppingen.

30
Lyft över tårtan till ett serveringsfat och ta bort formens kant och pappersremsan. Bred glasyren i ett generöst lager på tårtans topp och kanter med en palettkniv (se bild).

31
Fäst chokladdekoren på tårtans kant och dekorera gärna med jordgubbar och färska blommor. Servera direkt eller förvara i

32
kylen.


Kommentar:
Tid 1 timme och 30 minuter + tid i ugn och kyl

Tårtan innehåller många moment, men är inte svår att göra om du har gott om tid och följer receptet.
Du behöver en digitalvåg för att väga upp bland annat jordgubbarna. Det är viktigt att få rätt mängd för att få bra konsistens på mousse och topping
Vill du förbereda kan du baka tårtbotten i god tid och frysa in, eller köpa färdiga tårtbottnar för att förenkla. Chokladdekoren kan du göra minst en vecka i förväg och förvara i en tättslutande burk i kylen.

Lägg gärna ihop tårtan med moussen dagen innan serveringen så hinner den bli saftig och god. Bred på toppingen samma dag och dekorera tårtan strax innan serveringen.

Tips! Det är bäst att inte smörja formens kant när du bakar den. Smörjer du kanten lossnar kakan från den och krymper ihop lite. Då passar kakan inte längre formen när du ska montera den.
Låter du däremot bli att smörja kanten fastnar kakan och blir jämn och fin. När den har svalnat skär du loss den från kanten med en kniv.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top