Långbakad fläsksida med cider

Du behöver 1.5 kg fläsksida färsk med svål 1 msk salt 1 kruka salvia färsk 1 st vitlök skalade klyftor 3 dl cider torr +...


4 portioner

Du behöver

  • 1.5 kg fläsksida färsk med svål
  • 1 msk salt
  • 1 kruka salvia färsk
  • 1 st vitlök skalade klyftor
  • 3 dl cider torr + vatten

Potatiskross

1 kg potatis skalad
3 msk bladpersilja hackad
1 st citron det yttersta finrivna skalet
1 st rödlök skalad, finhackad
3.5 msk olivolja extra virgin
flingsalt, nymald peppar

Fänkålssallad

2 st fänkålsstånd små
1 msk citron färskpressad
1 msk vitvinsvinäger
2 msk olivolja
2 st röda äpplen

Gör så här

1
Sätt ugnen på 150 grader. Skåra fläsksvålen i rutmönster (eller be om hjälp i köttdisken). Gnid in köttet med saltet. Välj en ugnsform som endast är något större än fläsksidan och lägg salvia och vitlöksklyftor i botten. Lägg i köttet med svålen nedåt och häll på cidern. Fyll på med vatten vid behov, nästan upp till kanten.

2
Baka i ugnen i cirka 2 1/2 timme, vänd svålsidan uppåt, höj ugnen till 200 grader och baka ytterligare en timme tills svålen är knaprig och köttet sönderfallande mört. Ta ut och låt vila före servering. Spara skyn.

3
Potatiskross Koka potatisen mjuk i väl saltat vatten. Ånga av och krossa grovt med gaffel. Blanda med persilja, citron, rödlök och olivolja. Smaka av med salt och peppar.

4
Fänkålssallad

5
Ansa och hyvla fänkålen tunt på mandolin eller med osthyvel. Blanda i skål med citronsaft, vinäger och olja. Salta och peppra efter smak. Skölj äpplena och hyvla även dem tunt. Vänd försiktigt ner i salladen.

6
Servera fläsket med potatis, sallad och skyn i ugnsformen.


Kommentar:
Färsk fläsksida är en billig styckdetalj som blir riktigt läcker när den bakas långsamt i ugn. Köp den i saluhallen eller beställ i din butik.
Tiden i ugnen varierar men det är viktigt att fläsket får så lång tid i ugnen att det blir riktigt mört och sönderfallande och fettet smälter ut i formen.
Får du kött över kan det rensas från fett, rivas isär med hjälp ett par gafflar, värmas i lite av fettet/skyn från formen, läggas upp i en skål och användas som pålägg. Underbart gott på en skiva levainbröd!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top