Rotmos med fläsklägg

Du behöver fläsklägg fläsklägg sågad i bitar 1 st morot i bitar 1 st lök gul i bitar 0.5 st purjolök i bitar 1 bitar...

Tillagningstid: 150 minuter
4 portioner

Du behöver

  • fläsklägg
  • fläsklägg sågad i bitar
  • 1 st morot i bitar
  • 1 st lök gul i bitar
  • 0.5 st purjolök i bitar
  • 1 bitar rotselleri (150 g)
  • 3 st lagerblad
  • 10 st vitpepparkorn

Rotmos

1 st kålrot 400 g
3.5 st morötter
spad från fläskläggen
5.5 st potatis skalade
20 g smör
1 tsk malen ingefära
salt och nymalen vitpeppar

Gör så här

1
Fläsklägg Skölj läggen i kallt vatten. Lägg i en gryta och häll på vatten så det täcker.

2
Koka upp och skumma, lägg i grönsaker och kryddor.

3
Sänk värmen och låt fläskläggen sjuda under lock i 1 ?–2 timmar. Det är klart när köttet släpper från benet.

4
Rotmos Skala och skär kålrot och morötter i bitar. Lägg i kastrull och slå på det mesta av fläskspadet (spara lite att värma läggen i). Eventuellt kan lite vatten behövas i rotmoskoket.

5
Koka i cirka 30 minuter under lock, lägg i potatisen och koka ytterligare 20 minuter så alla rotsaker är mjuka.

6
Häll av spadet, men spara det. Mosa med en potatisstöt eller tryck allt genom en rotfruktspress.

7
Vispa i smör och kokspad till en bra konsistens. Smaka av med salt och peppar, strö lite persilja över.

8
Servera till den kokta fläskläggen tillsammans med en grovkornig senap.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top