Dillkött på kalv

Du behöver Du behöver 1 kg kalvbog alt bringa, rygg dill en knippa 2.5 st gula lökar 3.5 st morötter 2 l vatten 2 tsk...

Tillagningstid: 120 minuter
4 portioner

Du behöver

Du behöver

1 kg kalvbog alt bringa, rygg
dill en knippa
2.5 st gula lökar
3.5 st morötter
2 l vatten
2 tsk salt per liter vatten
10 st vitpepparkorn
3 st kryddnejlikor
sås
2 msk smör
4 msk vetemjöl
6 dl kokspad
2 msk grädde
1.5 msk strösocker
1/2–1 msk ättiksprit 12 %

Gör så här

1
1. Putsa köttet med en bordskniv för att få bort benflisor och skräp från styckningen.

2
2. Plocka och hacka dillen. Spara stjälkarna. Skala morötter och lök, skär i bitar och klyftor.

3
3. Lägg köttet i en trång gryta. Koka upp cirka 2 liter vatten och häll över så det täcker generöst.

4
4. Koka upp och skumma ytan med sked. Lägg sedan i salt, kryddor, grönsaker och grova dillstjälkar. Fiska upp grönsakerna (utom 2–3 bitar av varje) och spara dem.

5
5. Låt köttet koka 1 1/2 timme under lock på svag värme, tills det känns mört vid provstickning. Dra från plattan och låt vila 20 minuter. Lyft upp köttet och dela det i lagom serveringsbitar, passa på att plocka bort ben och tjocka hinnor.

6
6. Laga såsen separat. Smält smör, rör i mjöl och späd med silat kokspad under omrörning. Sjud 5 minuter på sänkt värme, rör om ofta. Smaksätt med socker och ättika, smaka av tills du blir nöjd. Runda av med grädden, vänd i dill. Lägg i kött och de redan kokta lök- och morotsbitarna. Servera med ris eller kokt potatis.


Kommentar:
Dillkött är lätt att laga, men tar en stund att puttra sig mört och aromatiskt. Välj gärna lamm i stället för kalvkött, eller varför inte höns?

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top