Helstekt hjortsadel med calvadossås

Du behöver 1 bitar hjortsadel (ca 2 kg) peppar och krossade enbär Sås: 2 msk smör (ca 30 g) 12.5 st enbär krossade i mortel...


4 portioner

Du behöver

  • 1 bitar hjortsadel (ca 2 kg)
  • peppar och krossade enbär

Sås:

2 msk smör (ca 30 g)
12.5 st enbär krossade i mortel
3 msk vetemjöl (ca 30 g)
4 dl buljong mörk
2 msk calvados
1 dl grädde
1 msk rönnbärsgelé
salt och peppar

Potatiskaka:

4 st potatis stora
100 g cheddarost vällagrad
2 st gula lökar
salt grovmalen svartpeppar

Garnering:

bladpersilja rossosallad

Gör så här

1
Börja med potatiskakan. Sätt ugnen på 175 grader. Skala och strimla potatisen, riv osten, skala och skiva löken. Varva potatis, lök och ost. Krydda med jämna mellanrum med salt och generöst med grovmalen svartpeppar. Sätt in i ugnen i ca 50 minuter.

2
Putsa hjortsadeln. Gnid in den med peppar och krossade enbär. Bryn den runtom i het stekpanna. Sätt in en köttermometer i den tjockaste delen, se till att hela termometerröret är instucket i sadeln. Ställ in i ugnen, låt stå tills den når en innertemperatur på ca 60 grader. Ta ut och linda in den i smörgåspapper. Låt ligga i 10-15 minuter innan du börjar skära upp köttet.

3
Under tiden som hjorten och potatiskakan är i ugnen gör du såsen. Smält smöret i en kastrull, låt enbären fräsa med. Tillsätt mjölet och låt det hela få lite färg. Späd försiktigt med buljongen lite i taget, så att det inte blir klumpar. Häll i calvadosen, grädden och gelén, smaka av med salt och peppar. Låt koka i minst 10 min. Såsen ska vara ordentligt tjock. Tunna sedan ut den med stekspadet från ugnen.

4
Skär rent köttet från benet. Lägg några köttskivor på en spegel av såsen med en klick gelé och en bit potatiskaka bredvid. Garnera med rossosallad och lite bladpersilja.


Kommentar:
Ett recept komponerat av Bengt Jansson och Pia Jansson von Vultée.

Scroll to Top