Du behöver
- 1 st fläskfilé ca 600 g
- smör att bryna i
- 250 g champinjoner
- 1 msk smör
- 1 dl crème fraîche
- 2 dl grädde 5 %
- matlagningsgrädde 15 %
- 100 g gorgonzolaost
- redningsmjöl ev 1/2 msk ljust
- konjak 1 msk
- salt ca 1/2 tsk
- svartpeppar ca 1/2 tsk
- 2 msk hackad persilja
Potatis- och squashgratäng:
5 st potatis skalad, tunnskivad
1/2–1 st squash sköljd, tunnskivad
2 msk smör smält
ost ca 1 dl riven
Gör så här
1
Skär bort den tunna hinnan på filéns tjocka ände. Bryn filén runt om i smör i en stekpanna. Lägg filén i en liten långpanna, stick in en köttermometer och stek filén i ugnen i 175 grader tills termometern visar 65–70 grader, cirka 15 minuter. Ta ut filén, lägg alfolie över så att den håller sig varm.
2
3
Skiva champinjonerna. Lättbryn dem i smör i en stekpanna med hög kant. Rör ner creme fraiche och grädde samt gorgonzola. Rör ner redningsmjöl om såsen önskas tjockare. Smaka av med konjak, salt och peppar.
4
Skeda upp såsen i ett djupt serveringsfat. Skiva filén och lägg ovanpå såsen. Strö persilja över och servera med gratängen.
5
6
Potatis- och squashgratäng: Smörj fyra ugnsfasta, låga portionsskålar. Lägg potatisskivor och squashskivor omlott. Pensla över med smör och strö på lite ost.
7
Grädda gratängerna mitt i ugnen i 200 grader cirka 15 minuter tills osten fått färg och skivorna är mjuka.