Helstekt fläskfilé med champinjoner i gorgonzolasås

Du behöver 1 st fläskfilé ca 600 g smör att bryna i 250 g champinjoner 1 msk smör 1 dl crème fraîche 2 dl grädde...


4 portioner

Du behöver

  • 1 st fläskfilé ca 600 g
  • smör att bryna i
  • 250 g champinjoner
  • 1 msk smör
  • 1 dl crème fraîche
  • 2 dl grädde 5 %
  • matlagningsgrädde 15 %
  • 100 g gorgonzolaost
  • redningsmjöl ev 1/2 msk ljust
  • konjak 1 msk
  • salt ca 1/2 tsk
  • svartpeppar ca 1/2 tsk
  • 2 msk hackad persilja

Potatis- och squashgratäng:

5 st potatis skalad, tunnskivad
1/2–1 st squash sköljd, tunnskivad
2 msk smör smält
ost ca 1 dl riven

Gör så här

1
Skär bort den tunna hinnan på filéns tjocka ände. Bryn filén runt om i smör i en stekpanna. Lägg filén i en liten långpanna, stick in en köttermometer och stek filén i ugnen i 175 grader tills termometern visar 65–70 grader, cirka 15 minuter. Ta ut filén, lägg alfolie över så att den håller sig varm.

2

3
Skiva champinjonerna. Lättbryn dem i smör i en stekpanna med hög kant. Rör ner creme fraiche och grädde samt gorgonzola. Rör ner redningsmjöl om såsen önskas tjockare. Smaka av med konjak, salt och peppar.

4
Skeda upp såsen i ett djupt serveringsfat. Skiva filén och lägg ovanpå såsen. Strö persilja över och servera med gratängen.

5

6
Potatis- och squashgratäng: Smörj fyra ugnsfasta, låga portionsskålar. Lägg potatisskivor och squashskivor omlott. Pensla över med smör och strö på lite ost.

7
Grädda gratängerna mitt i ugnen i 200 grader cirka 15 minuter tills osten fått färg och skivorna är mjuka.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top