Tjälknöl över natten

Du behöver 1 st älgstek (stek), ca 1 1/2 kg Lag: 1 l vatten 1 dl salt grovt 1 tsk strösocker 1 tsk svartpeppar krossad...


6 portioner

Du behöver

  • 1 st älgstek (stek), ca 1 1/2 kg

Lag:

1 l vatten
1 dl salt grovt
1 tsk strösocker
1 tsk svartpeppar krossad
2 st lagerblad
2 st timjankvistar färska
10 st enbär lätt krossade

Gör så här

1
Välj en knubbig stek. Lägg den fryst på galler i långpannan. Sätt ugnen på 80-90 grader och sätt in steken på kvällen när det är läggdags.

2
Stick en köttermometer i knölen på morgonen, eller efter 6-7 timmar, då har köttet tinat. Fortsätt steka tills köttet nått 75-80 graders innertemperatur, vilket kan ta 10-12 timmar. Ställ in tiden på en väckarklocka.

3
Koka upp vattnet med salt, socker och kryddor. Lägg köttet i den heta lagen i en trång bunke. Sätt det att kallna. Det tar 5-6 timmar. Ta upp köttet. Nu är det klart att skivas och serveras med gräddkokta murklor. Servera med skalkokt mandelpotatis, kokta rotsaker och gräddkokta murklor eller svampsås.


Kommentar:
Servera med tillbehör som passar vid ev. allergi.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top