Du behöver
- 2 pkt skivad kallrökt lax
- 9 st potatis medelstora av fast sort
- 2 st silverlök eller gula lökar
- 1 msk smör eller margarin
- 2 dl hackad dill
- 1 msk dragon eller 1-2 tsk torkad
- 2.5 st timjan eller 1-2 krm torkad
- salt
- pepparmix
- 2.5 dl matlagningsgrädde eller vispgrädde
- 2 msk fransk senap dijon
- 2.5 msk riven ost
Gör så här
1
Skala och skiva potatisarna. De ska inte vara alltför tunna, 4-5 millimeter är lagom.
2
Skala, skiva och fräs löken mjuk i matfettet. Lägg löken i botten på en smord ugnssäker form.
3
Blanda dill, dragon och timjan.
4
Varva potatis, örtkryddor och laxskivor ovanpå löken. Salta försiktigt eftersom laxen ger sälta, men var generös med pepparmixen på varje potatislager. Avsluta med ett lager potatis.
5
Vispa samman grädde och senap. Häll försiktigt alltsammans över gratängen. Ruska formen en aning och strö över lite riven ost.
6
Grädda mitt i ugnen i 225 grader, 45-50 minuter tills potatisen är mjuk.
7
Servera med en klick crème fraiche med franska örter, sparris, bönor eller bara en sallad.