Hjortytterfilé med lingonsås

Du behöver hjortfilé ca 1,5 kg smör att steka i salt peppar buljongtärningar Sås: 1 st gul lök skivad 1 st morot skivad 1 msk...


6 portioner

Du behöver

  • hjortfilé ca 1,5 kg
  • smör att steka i
  • salt
  • peppar
  • buljongtärningar

Sås:

1 st gul lök skivad
1 st morot skivad
1 msk enbär
6 st kryddpepparkorn
1 st lagerblad
rödvin
1 msk mjöl
lingon

Pommes Royal:

11 st potatis
200 g smör
salt nymalen peppar
1 st ark filodeg 20×20 cm

Gör så här

1
1. Sätt ugnen på 150 grader. Putsa bort senor och hinnor från filén.

2
2. Bryn köttet runt om i stekpanna med smör. Salta och peppra.

3
3. Sätt en köttermometer mitt i filén och ställ köttet mitt i ugnen. Späd med buljong av tärning då och då under stektiden.

4
4. Ta ut köttet när temperaturen nått 53 grader. Linda in filén i aluminiumfolie 10-15 minuter.

5
Såsen:

6
1. Fräs löken och moroten. Slå på stekskyn från köttet, krossade enbär, krossade kryddpepparkorn, ett smulat lagerblad och en skvätt rödvin och låt koka några minuter.

7
2. Sila av, red med mjölet som rörts ut i kallt vatten. Låt såsen koka cirka 5 min. När den är klar, slå i en handfull lingon.

8
Pommes Royal:

9
1. Skala och koka potatisen i saltat vatten. Slå av vattnet och vispa sönder potatisen med en potatisstöt. Rör ner smöret, salt och peppar, smaka av. Sätt ugnen på 200¡.

10
2. Smörj 6 stora muffinsformar i papper väl. Fukta filoarkets ena sida med vatten och den andra med olja. Klipp degstycket i sex remsor och placera dessa runt formarnas insidor, den oljade sidan mot formen.

11
3. Fyll potatispuré upp till kanten, jämna till ovansidan.

12
4. Sätt formarna på plåt och baka av i ugn cirka 15 min. Låt kallna i formen. Ta ut dem (klipp upp formen i kanten om kakan inte vill släppa) och värm i ugn lite före servering.


Kommentar:
Detta recept kommer från skånska Bäckaskog.

Annons
Scroll to Top