Älterrin med äppelgelé

Du behöver Äppelgelé: 3 st gelatinblad 2 dl vatten 1 tärning fiskbuljong 1 msk äppeljuice koncentrerad 0.5 st citron 1 st äpple hackat rött Älterrin:...


6 portioner

Du behöver

Äppelgelé:

3 st gelatinblad
2 dl vatten
1 tärning fiskbuljong
1 msk äppeljuice koncentrerad
0.5 st citron
1 st äpple hackat rött

Älterrin:

230 g rökt ål
1 st keso (500 g)
2 st gelatinblad
2 dl kaffegrädde
salt nymalen peppar
1 st dill knippe
6 st savojkålsblad
10 skiva kavring
2 msk smör rumsvarmt
citronskivor till garnering

Gör så här

1
Äppelgelén:

2
1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten cirka 10 minuter. Koka upp fiskbuljongen, blanda ner de urkramade gelatinbladen och övriga ingredienser.

3
2. Doppa förvällda kålblad i buljongen innan den stelnar, se receptet på ålterrinen.

4
3. Slå upp buljongen i flat skål. Sätt i kyl när den svalnat och börjat stelna. Tärna den som garnering till ålterrinen.

5
Älterrinen:

6
1. Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Rensa ålen. Koka av skinn och ben i grädden och sila genom ett kaffefilter. Tillsätt de urkramade gelatinbladen.

7
2. Mixa ålen tillsammans med keso och dill, slå i grädde, salt och peppar. Töm och rengör mixern.

8
3. Mixa nu kavringen och smöret. Lägg blandningen mellan två smörpapper. 4. Kavla ut till en tunn platta. Ställ i frysen några minuter. Skär ut två plattor som täcker botten i en avlång sockerkaksform.

9
4. Förväll kålbladen någon minut i saltat vatten. Torka av och doppa i äppelbuljong (se recepetet på äppelgelé ovan).

10
5. Täck nu formens botten med hälften av kålbladen. Lägg på ett lager ålsmet, sedan den ena kavringplattan, ålsmet, den andra kavringsplattan och avsluta med resterande kålblad. Sätt en tyngd på och låt stå i kyl över natten.

11
6. Terrinen lossnar om den doppas i ljummet vatten. Skär upp i sex till åtta bitar, garnera med citronskiva, dill och den hackade äppelgelén.


Kommentar:
Äppelgelén ska användas som garnering till ålterrinen. Men börja med gelén eftersom den fyller en funktion även i beredningen av terrinen.

Detta recept kommer från skånska Bäckaskog.

Annons
Scroll to Top