Studenttårta för många

Du behöver 6 st ägg 6 dl strösocker 4.5 dl vetemjöl 3 dl potatismjöl 2 msk bakpulver 2 msk vaniljsocker 2 dl hett vatten Till...


25 portioner

Du behöver

  • 6 st ägg
  • 6 dl strösocker
  • 4.5 dl vetemjöl
  • 3 dl potatismjöl
  • 2 msk bakpulver
  • 2 msk vaniljsocker
  • 2 dl hett vatten

Till formarna:

smör eller margarin
riven kokos

Sylt:

5.5 st stjälkar rabarber
0.5 l jordgubbar
1.5 dl socker

Vaniljkräm:

3 dl mjölk
2 st marsankräm eller motsvarande mängd kallrörd vaniljkräm

Garnering:

9 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
jordgubbar ca 2 liter

Gör så här

1
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vänd försiktigt ner mjölblandningen i äggsmeten och häll samtidigt ner det heta vattnet. Rör försiktigt till en jämn slät smet.

2
Häll smeten i väl smorda och kokosbeströdda avlånga formar. Grädda alla tre formarna samtidigt på galler i ugnens nedre del, i 200 grader, 30-35 minuter. Låt kakorna svalna något innan de stjälps upp ur formarna. Jämna till ytan en aning om den blivit toppig under gräddningen.

3
Skär rabarbern i bitar och snoppa och skölj jordgubbarna. Blanda alltsammans i en kastrull och tillsätt sockret. Koka 10-12 minuter. Vispa sylten kraftigt, helst med ballongvisp, så att den blir slät. Låt sylten kallna.

4
Koka marsankrämen enligt anvisningen på förpackningen och låt den kallna.

5
Dela varje tårtbotten i tre delar. Bred ett lager sylt och vaniljkräm på de två undre bottnarna. Lägg samman tårtan. Så här långt kan tårtan förberedas. Förpacka tårtorna i plastfilm. Förvara dem ett dygn i kyl och frys sedan in dem.

6
Lägg de frysta tårtbottnarna på serveringsbrädan.

7
Vispa grädde och vaniljsocker till hårt skum. Bred en del av grädden över bottnarna och spritsa på resten.

8
Garnera med hela och skivade jordgubbar samt flaggor. Förvara tårtan kallt till serveringen.


Kommentar:
Den här tårtan ingår i en studentbuffé. För fler recept klicka på länkarna!
Tårtan kan förberedas och frysas flera veckor i förväg. För att få tårtan extra saftig fyller man den med sylt och vaniljkräm och förvarar den väl inslagen i plastfolie i kylskåp ett dygn innan man lägger den i frysen.
Det enklaste sättet att servera studenttårtan är att såga till en bräda
eller spånplatta ca 1 meter lång och 20 cm bred. Klä den sedan med folie och lägg på tårtpapper.
Glutenfritt?
Den som önskar glutenfri tårta utesluter vetemjölet och använder i stället samma mängd fin glutenfri mjölmix med mjölk.

Annons
Scroll to Top