Norrländskt tunnbröd (rieska)

Du behöver 0.25 pkt jäst (ca 12 g) 50 g smör eller margarin 5 dl mjölk 0.5 tsk salt 0.5 dl strösocker 2 msk sirap...


14 portioner

Du behöver

  • 0.25 pkt jäst (ca 12 g)
  • 50 g smör eller margarin
  • 5 dl mjölk
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 dl strösocker
  • 2 msk sirap
  • 0.5 tsk hjorthornssalt
  • 1.5 dl grahamsmjöl
  • 2 dl rågsikt
  • 7 dl vetemjöl
  • vetemjöl till utbakning

Gör så här

1
Smula jästen i en degbunke.

2
Smält matfettet i en kastrull, häll på mjölken och värm degspadet till fingervärme, 37 grader.

3
Häll lite av degspadet i bunken och rör ut jästen i vätskan. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, sirap, hjorthornssalt, grahamsmjöl och rågsikt. Arbeta i vetemjölet. Låt degen jäsa övertäckt cirka 45 minuter. Ta sedan upp den på mjölat bakbord.

4
Dela den lösa degen i 14 ungefär lika stora delar. Rulla varje del till en bulle och kavla ut dem, helst med kruskavel, på väl mjölat bakbord till knappt 1/2 cm tjocka kakor. Rulla upp varje degkaka på kaveln och borsta av överflödigt mjöl.

5
Grädda i stekpanna: Lägg kakorna, en och en vartefter, i en varm och torr stekpanna på spisen. Grädda en kaka i taget cirka 2 minuter på varje sida på medelstark värme.

6
Eller grädda i het ugn: Lägg kakorna på varma plåtar. Grädda 2-3 minuter på varje sida i 275 grader eller tills kakorna får fin färg och lagom mjukhet.

7
Låt tunnbrödskakorna svalna under bakduk på galler.


Kommentar:
Ett recept från Jari Annanperä på hotellanläggningen på Dundret i Gällivare.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top