Du behöver
- 0.25 pkt jäst (ca 12 g)
- 50 g smör eller margarin
- 5 dl mjölk
- 0.5 tsk salt
- 0.5 dl strösocker
- 2 msk sirap
- 0.5 tsk hjorthornssalt
- 1.5 dl grahamsmjöl
- 2 dl rågsikt
- 7 dl vetemjöl
- vetemjöl till utbakning
Gör så här
1
Smula jästen i en degbunke.
2
Smält matfettet i en kastrull, häll på mjölken och värm degspadet till fingervärme, 37 grader.
3
Häll lite av degspadet i bunken och rör ut jästen i vätskan. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, sirap, hjorthornssalt, grahamsmjöl och rågsikt. Arbeta i vetemjölet. Låt degen jäsa övertäckt cirka 45 minuter. Ta sedan upp den på mjölat bakbord.
4
Dela den lösa degen i 14 ungefär lika stora delar. Rulla varje del till en bulle och kavla ut dem, helst med kruskavel, på väl mjölat bakbord till knappt 1/2 cm tjocka kakor. Rulla upp varje degkaka på kaveln och borsta av överflödigt mjöl.
5
Grädda i stekpanna: Lägg kakorna, en och en vartefter, i en varm och torr stekpanna på spisen. Grädda en kaka i taget cirka 2 minuter på varje sida på medelstark värme.
6
Eller grädda i het ugn: Lägg kakorna på varma plåtar. Grädda 2-3 minuter på varje sida i 275 grader eller tills kakorna får fin färg och lagom mjukhet.
7
Låt tunnbrödskakorna svalna under bakduk på galler.
Ett recept från Jari Annanperä på hotellanläggningen på Dundret i Gällivare.