Du behöver
- 2 kg äpplen
- 7.5 dl strösocker
- askorbinsyra
- konserveringsmedel
Gör så här
1
Skölj och skala frukten.
2
Skär tunna klyftor direkt ned i en syltgryta och kasta skrutten. Strö sockret mellan varven. Lägg på lock och ställ grytan svalt över natten.
3
Koka upp sakta, och fortsätt sen koka 20-30 min tills allt mosat sig. Rör i botten så att moset blir genomkokt.
4
Ta grytan av värmen. Skumma ytan och tillsätt askorbinsyra och konserveringsmedel enligt anvisningarna på förpackningen. Slå upp på väl rengjorda glasburkar och förslut. Förvara svalt.
5
Askorbinsyra tillsätts för att moset inte ska mörkna.
6
Vill man undvika konserveringsmedel kan moset frysas. Använd då små förpackningar så att moset går åt snabbt när det tinats.
Det går snabbt och det blir gott. Ju godare äpplen desto godare mos.