Du behöver
- 1.5 kg äpplen
- 0.75 kg plommon
- 0.5 st citron skivad
- 0.5 st vaniljstång
- vatten ev 1-2 dl
- 6 dl strösocker
- konserveringsmedel
Gör så här
1
Skölj frukten. Skala äpplena och skär dem i kärnfria klyftor. Dela plommonen i halvor och ta bort kärnorna. Skär upp vaniljstången på längden.
2
Lägg frukt, vanilj och citron i en gryta. Tillsätt vatten om äpplena är mjöliga, saftiga sorter kan klara sig ändå. Koka på svag värme tills frukten mosar sig. Fiska upp vaniljstången, skrapa vaniljkornen ned i moset.
3
Koka upp moset med sockret, koka sakta 20-30 min och ta sen grytan av värmen. Skumma ytan och tillsätt konserveringsmedel. Fyll moset på väl rengjorda glasburkar och förslut. Förvara svalt.
4
Tips! Moset kan också passeras för att få finare konsistens. Frukten behöver då bara sköljas väl, skal och kärnor går med i koket. De försvinner när moset passeras genom sil, innan sockret tillsätts.
En ljuvligt god kombination som även småbarnen uppskattar. Moset kan frysas om man vill undvika konserveringsmedel.