Äppel- och plommonmos

Du behöver 1.5 kg äpplen 0.75 kg plommon 0.5 st citron skivad 0.5 st vaniljstång vatten ev 1-2 dl 6 dl strösocker konserveringsmedel Gör så...


0 portioner

Du behöver

  • 1.5 kg äpplen
  • 0.75 kg plommon
  • 0.5 st citron skivad
  • 0.5 st vaniljstång
  • vatten ev 1-2 dl
  • 6 dl strösocker
  • konserveringsmedel

Gör så här

1
Skölj frukten. Skala äpplena och skär dem i kärnfria klyftor. Dela plommonen i halvor och ta bort kärnorna. Skär upp vaniljstången på längden.

2
Lägg frukt, vanilj och citron i en gryta. Tillsätt vatten om äpplena är mjöliga, saftiga sorter kan klara sig ändå. Koka på svag värme tills frukten mosar sig. Fiska upp vaniljstången, skrapa vaniljkornen ned i moset.

3
Koka upp moset med sockret, koka sakta 20-30 min och ta sen grytan av värmen. Skumma ytan och tillsätt konserveringsmedel. Fyll moset på väl rengjorda glasburkar och förslut. Förvara svalt.

4
Tips! Moset kan också passeras för att få finare konsistens. Frukten behöver då bara sköljas väl, skal och kärnor går med i koket. De försvinner när moset passeras genom sil, innan sockret tillsätts.


Kommentar:
En ljuvligt god kombination som även småbarnen uppskattar. Moset kan frysas om man vill undvika konserveringsmedel.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top