Vikingabullar

Du behöver 3 dl vatten 50 g jäst 1 liter (järn)gröt ca 18 dl vetemjöl 1 tsk brödkryddor (anis, fänkål eller kummin) 1 tsk salt...


40 portioner

Du behöver

  • 3 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 1 liter (järn)gröt
  • ca 18 dl vetemjöl
  • 1 tsk brödkryddor (anis, fänkål eller kummin)
  • 1 tsk salt
  • Till pensling:
  • 2-3 msk filmjölk

Gör så här

1
Dag 1: Ljumma vattnet fingervarmt (37 grader). Rör ut jästen i en stor degbunke med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, gröten, hälften av mjölet, kryddor och salt. Arbeta ihop till en deg. Täck bunken och ställ degen att jäsa över natten.

2
Dag 2: Tillsätt resten av vetemjölet i degen och arbeta den smidig i bunken. Ta upp och knåda degen på mjölad bakbänk. Forma till längder och skär dem i jämnstora bitar.

3
Lägg bitarna på smorda plåtar och låt dem jäsa cirka 30 minuter. Pensla sedan de jästa bitarna med filmjölk. Grädda i 250 grader, i mitten av ugnen, ca 10 minuter.


Kommentar:
Ett recept från Ottsjökocken Lars-Göran Larsson.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top