Spaghetti alle vongole

Du behöver 800 g burk vongole musslor med skal 8 msk olivolja 4 st vitlöksklyftor 1 dl bladpersilja hackad salt och peppar 20 st kvisttomat...


4 portioner

Du behöver

  • 800 g burk vongole musslor med skal
  • 8 msk olivolja
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 1 dl bladpersilja hackad
  • salt och peppar
  • 20 st kvisttomat små
  • 400 g spaghetti

Gör så här

1
Häll olivoljan i en panna och värm på medelvärme. Skala vitlöken och stöt den i mortel. Fräs den gyllenbrun i oljan. Ta upp vitlöken och lägg i musslorna (väl rengjorda om du har med skalen). Det ska fräsa ordentligt när de kommer i oljan. Lägg i persiljan och peppra. Skär tomaterna i småbitar. Lägg dem till musslorna och fortsätt fräsa i fem minuter.

2
Koka spaghettin i fem minuter. Spara kokvattnet. Ta upp musslorna ur pannan med en hålslev och lägg dem i en varm skål med lock så att de inte kallnar. Lägg ner den halvkokta spaghettin i pannan med tomatfräset och låt den koka färdigt i stekpannan. Använd spaghettivattnet att späda med så det inte blir för torrt. Spaghettin ska vara “scivoloso”=hal (alltså blank med spänsten kvar). Lägg tillbaks musslorna när pastan är färdigkokt och rör om. Spara några till garnering om du har skalmusslor. Lägg upp spaghettin i djupa tallrikar och dekorera med musslor och persilja.


Kommentar:
Vongole är små musslor med särskilt stuns i köttet. I Italien är skalen med ända till ätögonblicket. I Sverige säljs de utan skal på glasburk i delikatessaffärer. Vanliga blåmusslor, med eller utan skal, kan ersätta.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top