Sötebröd med smör och honung

Du behöver 100 g smör 1/2-1 dl honung 5 dl vatten 50 g jäst ca 16 dl vetemjöl (gärna Special) 1/2-1 msk salt Gör så...


1 portion

Du behöver

  • 100 g smör
  • 1/2-1 dl honung
  • 5 dl vatten
  • 50 g jäst
  • ca 16 dl vetemjöl (gärna Special)
  • 1/2-1 msk salt

Gör så här

1
Smält smöret och honungen. Tillsätt vattnet och värm allt till 37 grader (fingervärme).

2
Vispa jästen med degvätskan i en degbunke. Rör ner 7 dl av mjölet och låt allt jäsa i 30 minuter.

3
Arbeta sedan degen med saltet och så mycket mjöl att det blir en lätthanterlig deg. Knåda länge och omsorgsfullt. Låt degen jäsa i 30 minuter.

4
Dela den i två delar, rulla ut varje del till en cirka 50 cm lång rulle. Snurra ihop en del likt ett cykeldäck och lägg på bakplåtspapper på plåt. Snurra nästa del (till en ihopringlad orm) och parkera den ovanpå den första rullen. Strö över lite mjöl och låt jäsa i 30 minuter.

5
Grädda brödet i 175 graders ugnsvärme cirka 50 minuter. Ser det ut att få för mycket färg, täck ovandelen med bakplåtspapper.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top