Du behöver
- ca 125 g gravad lax i bit
ca 125 g kallrökt lax eller regnbåge i bit
ca 100 g gravad strömming (ca 15 skinnfria filéer)
1 dl crème fraîche (eller finsk smetana)
1-2 msk fint hackad rödlök
1-1 1/2 msk fransk osötad dijonsenap
1-2 krm salt
6-8 knäcke
Gör så här
1
Skär gravad och rökt lax i mycket små tärningar och strömmingen i lika små bitar. Blanda fisken med crème fraîche (eller smetana) och rödlök. Smaka av med senap och lite salt (fisken har sälta).
2
Forma blandningen till 6-8 “ägg” med två stora skedar. Placera varje tartarägg på var sin skiva sprött knäckebröd och lägg upp på sallat, skuren i bitar.
3
Sätt tre gräslöksstrån i varje skärgårdstartar.
Rätten serveras på restaurang Nero i åländska Mariehamn. För idén står krögaren Jonas Backman.