Rökt lax med tillbehör

Du behöver Rökt lax med skaldjurssymfoni: lax ca 1 kg rökt i tunna skivor räkor ca 500 g med skal 1 st kräftstjärtar i lag...


10 portioner

Du behöver

Rökt lax med skaldjurssymfoni:

lax ca 1 kg rökt i tunna skivor
räkor ca 500 g med skal
1 st kräftstjärtar i lag (380 g)
1 st burk musslor (380 g) i vatten
100 g sikrom eller löjrom
dill eller citronmeliss

Sparrisknyten:

1 st purjolök
2 st stångsparris grön (à 330 g)
1 st stångsparris vit (330 g)

Romsås:

4 dl crème fraîche
2 dl gräddfil
1 dl majonnäs
2.5 tsk honungssenap
100 g stenbitsrom eller löjrom
salt
svartpeppar

Gör så här

1
Börja med skaldjuren. Skala räkorna. Låt kräftstjärtar och musslor rinna av väl.

2
Lägg laxskivorna som rosor på ett uppläggningsfat. Placera skaldjuren i mitten och lägg på en klick rom. Garnera i sista stund med en dillkvist eller använd kvistar av citronmeliss som håller sig fräscha längre än dillkvistarna.

3
Sparrisknyten: Skölj och lossa purjolöksbladen. Skär dem i cm-breda långa band. Lägg dem i kokande vatten och låt dem sjuda några minuter.

4
Lägg 6-7 sparrisstänger på varje purjoband och knyt ihop. Placera sparrisknytena vid sidan av laxrosorna.

5
Romsås: Rör samman alla ingredienser till såsen. Spara lite av rommen till garnering som kan läggas på i sista stund före serveringen. Smaka av väl med salt och peppar.


Kommentar:
Denna lyxiga, läckra huvudrätt kan förberedas i god tid och kräver minimalt med arbete. Det enda som återstår att göra innan den serveras är att koka kulpotatisen och rulla den i lite smält smör med hackad dill eller persilja i.
Ett inslag i menyn “Flärdfull smak för många” som ingår i temafesten “Festen som inte fick plats hemma”. Fler festidéer hittar du om du klickar på “Temafester” i Kökets vänstermeny.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top