Portabellosvamp- burgare

Du behöver 8 st portabellosvampar jämnstora 400 g taleggioost 100 g soltorkade tomater i olja 1 dl basilikablad och timjansblad salt peppar Pensling: olivolja Syrlig...


4 portioner

Du behöver

  • 8 st portabellosvampar jämnstora
  • 400 g taleggioost
  • 100 g soltorkade tomater i olja
  • 1 dl basilikablad och timjansblad
  • salt
  • peppar

Pensling:

olivolja

Syrlig tomatsås:

4 st tomater väl mogna
3 st schalottenlökar
1 st vitlöksklyfta stor
1 dl olivolja
3 msk vitvinsvinäger
2 tsk strösocker
1 tsk tomatpuré
salt
peppar

Gremolata:

1 st persilja liten knippa
1 st vitlöksklyfta
citron finrivet skal av 1

Gör så här

1
Ta bort foten på svampen. Pensla svamparna rikligt med olivolja på ovansidan. Grilla eller stek dem ett par minuter på varje sida. Salta och peppra. Sätt ugnen på 225 grader. Skär taleggio-osten i bitar. Låt de soltorkade tomaterna rinna av och skär dem i mindre bitar. Lägg 4 svampar på ett ugnsfast fat. Fördela ost, tomatbitar och färska kryddor över. Avsluta med en svamp ovanpå. Vill du ha en dubbelburgare så upprepa med ett lager till. Droppa över lite mer olivolja. Baka dem i 10-25 minuter tills de fått fin färg och osten börjat smälta.

2
Syrlig tomatsås: Hacka tomaterna. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs tomater, lök och vitlök hastigt i olivoljan. Tillsätt vinäger, socker och tomatpuré. Krydda med salt och peppar. Sjud såsen på svag värme i 10 minuter. Låt den svalna och mixa den slät. Späd med lite vatten om den är för tjock.

3
Servera såsen varm eller kall till svampburgaren.

4
Gremolata:Hacka persiljan fint. Blanda med citronskalet och pressad vitlök. Fördela ovanpå burgaren.


Kommentar:
Tips! Tomatsåsen är jättegod kall som dressing till sallader, men späd då med mera vatten.
Malin Landqvist & Lotta Seipel drev krogen Format på Skeppsholmen i Stockholm.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top