Mjukt lingontunnbröd

Du behöver 50 g smör 5 dl spädd lingondricka 1/4 pkt (12 g) jäst 1/2 tsk salt 1 dl strösocker 1/2 dl sirap 1/2 tsk...


18 portioner

Du behöver

 • 50 g smör
  5 dl spädd lingondricka
  1/4 pkt (12 g) jäst
  1/2 tsk salt
  1 dl strösocker
  1/2 dl sirap
  1/2 tsk hjorthornssalt
  1 1/2 dl kornmjöl
  ca 9 dl rågsikt
  rågsikt till utbakningen

Gör så här

1
Smält smöret, tillsätt lingondrickan och värm spadet till 37 grader. Rör ut jästen i vätskan och blanda i salt, socker, sirap, hjorthornssalt, kornmjöl och det mesta av rågsikten. En tunnbrödsdeg ska vara ganska lös, så spara lite av mjölet till efter jäsningen, cirka 30 minuter under bakduk på dragfritt ställe.

2
Arbeta ihop degen och dela den i 18 lika delar. Rulla dem till bullar och täck med en handduk. Kavla en bulle i taget ett par millimeter tunn på väl mjölat bakbord med rejält med rågsikt mellan deg och kavel, gärna kruskavel. Borsta bort allt överflödigt mjöl från kakan med en mjuk borste och rulla upp kakan på kaveln för att lättast föra över den till varm och torr stekpanna. Grädda 1-1 1/2 minut på varje sida, med plattan på medelvärme. Låt svalna på galler mellan bakdukar, förvara i luftbefriade plastpåsar, gärna i frys.


Kommentar:
Rulla klämmor av de färdiga tunnbröden. Fyll med besk sallat och rökt renstek. Häll nobissås i.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top