Lättrimmad torsk med Gudhjemmedyppe

Du behöver 750 g torskfilé salt grovt vatten lök lagerblad Gudhjemmedyppe: 3.5 st gula lökar 100 g fläsk rökt i tärningar smör eller margarin till...


4 portioner

Du behöver

  • 750 g torskfilé
  • salt grovt
  • vatten
  • lök
  • lagerblad

Gudhjemmedyppe:

3.5 st gula lökar
100 g fläsk rökt i tärningar
smör eller margarin till stekning
4 dl fiskbuljong
1 dl grädde
2.5 msk socker
vitvinsvinäger

Gör så här

1
Lägg torskfiléerna på ett fat, salta dem på båda sidor och täck med folie. Ställ i kylskåpet ett par timmar. Vänd 1-2 gånger under tiden.

2
Koka upp vatten med 1/2 skivad gul lök och 2 lagerblad. Skala och hacka löken till såsen. Skär fläsket i tärningar. Bryn fläsket lätt i smör eller margarin i en panna, häll upp på hushållspapper medan du steker löken. Fräs löken glansig och guldgul i stekflottet, häll på fiskbuljongen och koka upp. Koka 4-5 minuter, blanda i det stekta fläsket och red med lite grädde. Ge löksåsen sötsur smak med lite socker och vinäger.


Kommentar:
Det här är en Bornholmsk “nationalrätt”.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top