Du behöver
- Deg:
- 6 dl vetemjöl
- 2 dl grahamsmjöl
- 4 tsk bakpulver
- 1 tsk salt
- 1 krm kajennpeppar
- 1/2 tsk paprikapulver
- 100 g smör eller margarin
- 3 dl filmjölk eller mjölk
- Garnering till 1 sconesplatta:
- 1/2 dl hackade svarta oliver eller 1/2 dl rostad lök eller 1/2 dl riven ost och pizzakryddor eller 1/2 dl blötlagda, torkade tomater
Gör så här
1
Mät upp alla ingredienserna till degen. Blanda allt det torra och smula fort ner matfettet till en grynig massa. Det går bra i matberedare. Tillsätt fil eller mjölk och blanda fort ihop till en deg. Sconesen blir sega om degen arbetas för mycket.
2
Dela degen i fyra lika stora delar. Klappa ut dem med mjölad hand på papprade eller mjölade plåtar, två på varje, cirka 15 cm i diameter. Strö på garnering som klappas ner i degen.
3
Grädda mitt i ugnen i 225 grader ungefär 10 minuter.
Ursprungligen gräddades scones på stekhäll över öppen eld i kökshärden. När spisen kom blev scones ett ugnsbröd. Scones utan strössel går bra att grädda i torr stekpanna på spisen, gärna i en gjutjärnspanna som håller värmen bra. Vänd brödplattorna en gång och beräkna ungefär 15 minuters gräddningstid.