Kryddiga scones

Du behöver Deg: 6 dl vetemjöl 2 dl grahamsmjöl 4 tsk bakpulver 1 tsk salt 1 krm kajennpeppar 1/2 tsk paprikapulver 100 g smör eller...

Tillagningstid: 20 minuter
4 portioner

Du behöver

  • Deg:
  • 6 dl vetemjöl
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 4 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 1 krm kajennpeppar
  • 1/2 tsk paprikapulver
  • 100 g smör eller margarin
  • 3 dl filmjölk eller mjölk
  • Garnering till 1 sconesplatta:
  • 1/2 dl hackade svarta oliver eller 1/2 dl rostad lök eller 1/2 dl riven ost och pizzakryddor eller 1/2 dl blötlagda, torkade tomater

Gör så här

1
Mät upp alla ingredienserna till degen. Blanda allt det torra och smula fort ner matfettet till en grynig massa. Det går bra i matberedare. Tillsätt fil eller mjölk och blanda fort ihop till en deg. Sconesen blir sega om degen arbetas för mycket.

2
Dela degen i fyra lika stora delar. Klappa ut dem med mjölad hand på papprade eller mjölade plåtar, två på varje, cirka 15 cm i diameter. Strö på garnering som klappas ner i degen.

3
Grädda mitt i ugnen i 225 grader ungefär 10 minuter.


Kommentar:
Ursprungligen gräddades scones på stekhäll över öppen eld i kökshärden. När spisen kom blev scones ett ugnsbröd. Scones utan strössel går bra att grädda i torr stekpanna på spisen, gärna i en gjutjärnspanna som håller värmen bra. Vänd brödplattorna en gång och beräkna ungefär 15 minuters gräddningstid.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top