Focaccia (Italienskt lantbröd)

Du behöver 50 g jäst 6 dl Ljummet vatten 2 tsk salt 400 g kokt potatis 1 l vetemjöl special 2.5 msk olivolja Gör så...


0 portioner

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 6 dl Ljummet vatten
  • 2 tsk salt
  • 400 g kokt potatis
  • 1 l vetemjöl special
  • 2.5 msk olivolja

Gör så här

1
Rör ut jästen i vattnet och saltet. Pressa potatisen och rör ner den med jästblandningen. Använd gärna matberedare. Tillsätt den mindre mängden vetemjöl. Låt maskinen arbeta tills det blivit en elastisk och mjuk deg, eller knåda för hand. Låt den jäsa 1 timme i rumstemperatur. Tillsätt eventuellt mer mjöl.

2
Sätt ugnen på 225 grader. Olja in en ugnsplåt rikligt och bred ut degen på plåten. Låt jäsa ytterligare 30 minuter. Pensla den rikligt med olja och vatten.

3
Grädda focaccian cirka 30 minuter.

4
Variation: Byt ut hälften av den kokta potatisen mot motsvarande mängd svart olivpasta så får du ett mörkt bröd. Svart olivpasta finns att köpa i exempelvis delikatessbutiker.


Kommentar:
Båda sorternas foccacia är tacksamma att dekorera med örtkryddor och grovt salt före gräddningen.
Ett recept av Louise och Eraldo Bestos som driver restaurangen Rocce di Pinamare i italienska Andora.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top