Engadiner nöttårta

Du behöver Deg: 6.25 dl vetemjöl smör +150 g kallt 1 st ägg 1 st äggula 1 nypa salt 150 g florsocker 1 st vaniljstång...


14 portioner

Du behöver

Deg:

6.25 dl vetemjöl
smör +150 g kallt
1 st ägg
1 st äggula
1 nypa salt
150 g florsocker
1 st vaniljstång
mjöl till utbakning

Fyllning:

4 dl florsocker
1 msk honung
2.5 dl vispgrädde
300 g valnötskärnor

Garnering:

florsocker

Gör så här

1
Häll ut mjölet på bakbordet och knåda in det kalla smöret så det blir en grynig massa. Häll ägget, äggulan, salt, florsocker samt fröna från en vaniljstång i fördjupning i mitten. Knåda ihop allt till en boll som rullas in i smörpapper och läggs kallt en timme. Gör under tiden fyllningen.

2
Låt florsocker och honung koka ihop i en tjockbottnad kastrull tills det karamelliseras och blir brunt. Rör då och då. Häll i grädden och koka fem till sex minuter, eller tills sockret smält igen under omrörning. Rör ner valnötskärnorna och kyl kastrullen i kallt vatten.

3
Kavla ut två tredjedelar av degen, så att den täcker en ganska vid och låg kakform, 30 cm i diameter och tre-fyra centimeter hög. Klä formen ända upp på kanten och skär sedan av resten av degen med vass kniv. Spara degresten tillsammans med den återstående tredjedelen. Nagga bottnen tätt med en gaffel.

4
Lägg i fyllningen och bred ut. Kavla ut den resterande degen, 30 cm i diameter, och täck kakan med den. Tryck fast kanterna med en gaffel runt om. Nagga.

Annons
Scroll to Top