Chokladpaj

Du behöver 3 dl vetemjöl 125 g smör eller margarin 2 msk florsocker 3.5 msk kallt vatten Fyllning: 250 g blockchoklad 0.5 dl kaffe starkt...


6 portioner

Du behöver

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör eller margarin
  • 2 msk florsocker
  • 3.5 msk kallt vatten

Fyllning:

250 g blockchoklad
0.5 dl kaffe starkt
2 msk florsocker
2 st ägg
1 dl vispgrädde
3.5 msk whisky konjak eller apelsinlikör
apelsinskal ev. lite finrivet

Gör så här

1
Hacka ihop ingredienserna till degen. Kavla den och tryck ut den i en pajform med löstagbar botten (cirka 24 cm i diameter). Nagga pajskalet i botten och ställ i kylen.

2
Sätt ugnen på 225 grader.

3
Smält blockchokladen i en djup tallrik över en kastrull kokande vatten, eller i mikron. Blanda i hett kaffe och florsocker och rör till en slät smet.

4
Dela äggulor och vitor och vispa grädden till fast skum. Rör ner äggulorna i chokladsmeten. Låt den svalna och vänd sedan i den vispade grädden med lätt hand. Vispa äggvitorna till skum och vänd ner dem i smeten. Smaksätt med någon alkohol – eller med rivet apelsinskal.

5
Grädda pajskalet mitt i ugnen 15-20 minuter tills det är genomgräddat och guldgult. Låt det kallna.

6
Häll chokladsmeten i det kalla pajskalet, släta till ytan med en kniv som doppats i hett vatten och ställ kallt några timmar. Garnera gärna med spritsade gräddtoppar och grovriven blockchoklad.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top