Du behöver
- 4 st aubergine (1 kg )
- salt
- 1 st vitlöksklyfta
- 5 msk olivolja
- 1 msk citronsaft nypressad
- 2 msk timjanblad
- 1 krm nymald vitpeppar
- 600 g tomater
- 150 g hårdost (Jarlsbergost)
Gör så här
1
Skölj och torka av auberginerna. Skiva dem i 1 cm tjocka skivor längs med från bladfästet mot den runda spetsen, men låt skivorna hänga ihop vid bladfästet. Lägg dem i en form. Sära på skivorna och salta på de snittade ytorna. Låt stå övertäckta cirka 15 minuter.
2
Hacka vitlöken och blanda den med olja, citronsaft, timjan och peppar. Skär tomaterna i 1/2 cm tjocka skivor och osten i 1/2 cm tjocka strimlor.
3
Torka av saltet på de snittade aubergineskivorna. Lägg auberginerna i en ugnssäker form. Sära skivorna. Fyll mellanrummen med tomater. Skeda över kryddoljan och stick i oststrimlorna som får ”titta upp” för att vackert smälta ner över auberginerna och ge läcker färg.
4
Placera formen på näst nedersta falsen i 225 grader varm ugn. De blir färdiga på 20-25 minuter. Ät gärna grovt bröd till.