Du behöver
- 2 dl vatten
- 2 citroner, välmogna
- 1 1/2 kg vinteräpplen
- 12 dl strösocker
- 2 dl grovhackade valnötskärnor
- 2 dl korinter
Gör så här
1
Mät upp vattnet i en vid kastrull. Borsta citronerna rena och skala en av dem. Pressa saften ur båda och häll i kastrullen. Skär skalet i nålfina strimlor.
2
3
Skala, kärna ur och dela äpplena i små bitar. Lägg ner dem vartefter i kastrullen. Koka dem mjuka och mosa sönder mot kastrullkanten med en träsked. Det kan vara några hela bitar kvar.
4
5
Rör ner sockret, lite i sänder, samt citronskalet. Koka 10 minuter. Rör då och då. Fruktmassan ska flocka sig från skeden. Om den är lösrinnande kan det behövas lite längre koktid, eller tillsats av pektin.
6
7
Tillsätt valnötskärnor och korinter. Koka upp marmeladen igen, men undvik att röra för mycket.
8
Häll upp marmeladen på varma väldiskade burkar. Fyll ända upp och sätt på locken.
Marmeladen ger drygt en liter. Äpplena ska helst vara av en smakrik sort och inte för mogna. Gravensteiner ger en utsökt smak. Äppelmarmeladen ligger i burken längst till vänster på bilden.