Surdegslimpa med frön och frukt

Du behöver 2 dl kokande vatten 1 dl grovt rågmjöl 2 msk olja 0.5 dl mörk sirap 1.5 tsk salt 1 st påse jästmix för...

Tillagningstid: 180 minuter
2 portioner

Du behöver

  • 2 dl kokande vatten
  • 1 dl grovt rågmjöl
  • 2 msk olja
  • 0.5 dl mörk sirap
  • 1.5 tsk salt
  • 1 st påse jästmix för surdegsbröd
  • 2 dl fint rågmjöl
  • 10 dl vetemjöl + ca 1/2 dl till utbakning
  • 0.5 dl pumpakärnor
  • 4 dl Ljummet vatten (40 grader)
  • 1.5 dl bär torkade (t ex tranbär, lingon eller blåbär)
  • boveteflingor eller grovt rågmjöl till strössel

Gör så här

1
Skålla rågen genom att hälla kokande vatten över det grova rågmjölet

2
i en liten bunke. Rör om, det blir som en gröt. Låt svalna något.

3
Mät upp olja, sirap och salt och rör ner i råggröten.

4
Blanda jästmix, fint rågmjöl, vete­mjöl och pumpakärnor i assistenten. Tillsätt råggröten och vattnet medan maskinen arbetar långsamt. Arbeta först 2 minuter långsamt, därefter 6 minuter på medelhastighet till en smidig deg.

5
Ta upp på mjölat bakbord och knåda samman för hand. Lägg i en bunke och täck med plast. Jäs

6
degen 1 timme till dubbel storlek.

7
Platta ut degen på mjölat bakbord, strö över bär (hacka tran­bären om de är hela) eller frukt. Rulla samman degen, dela mitt itu och trilla två runda limpor. Pensla lätt med vatten och rulla i boveteflingor om sådan garnering önskas.

8
Lägg deglimporna på papprad plåt, täck löst med plastfolie och bak­duk. Låt jäsa 45–60 minuter.

9
Sätt en liten metallform med kokande vatten tillsammans med bröden på plåten. Skåra deglimpornas yta lätt. Sätt in plåten på nedre falsen i ugn som förvärmts till 230 grader. Vrid ner termostaten till 210 grader och grädda bröden cirka 35 minuter. Lägg ett bakplåts­papper över ifall de tenderar att bli för mörka. Innertemperaturen kan mätas med en köttermometer och ska vara cirka 95 grader när brödet är färdigt.

10
Låt kallna på galler utan att täcka över.


Kommentar:
Tid: 3 timmar (inkl 2 tim jästid)
Jästmix för surdegsbröd: Mixen är ett pulver bestående av bland annat vetemjöl, salt, surdeg av durummjöl, maltpulver, vanlig torrjäst, surdeg av råg, samt vete. Alltså ingår även vanlig jäst i mixen, och gör att jäsningen går säkert som en klocka. Se till att degvätskan håller lite högre temperatur än till deg med färsk jäst, använd termometer och se till att vattnet är 40 grader.
En påse mix kostar cirka 16 kronor och räcker till två limpor.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top