TV-nostalgi: Svenska hjärtan och skådespelarna bakom succén

Vem firar nyårsafton med att köra gräsklipparen rakt över ryamattan och sedan fastna i en snödriva? Svaret är förstås den stackars bedragne Torsten Lager i TV-serien Svenska hjärtan. Efter 36 år är scenen fortfarande en blågul klassiker.

Hennes eget svenska hjärta klappade för de vanligammänniskorna, de som dagligen slet med relationer, skola och jobb.

För regissören Carin Mannheimer visste att ta pulsen på ett lätt stukat folkhem.

Svenska hjärtan blev hennes mest folkkära projekt. 28 avsnitt åren 1987–1998 sågs av miljoner landsmän som lätt kunde känna igen sig i rollfigurerna i den fiktiva radhuslängan någonstans i Sverige.

Vid första anblicken var bostadsområdet en ombonad, välstädad idyll där ingen behövde oroa sig för elpriserna eller boräntorna. Där alla tjänade bra, gräsmattorna var välklippta och barnen hela och rena.

Men bakom den välputsade fasaden skymtade sprickorna …

Ja, i själva verket kunde de anas redan i det allra första avsnittet, då de goda grannarna samlas för att ha en kräftskiva.

Det blir fiasko.

Regnet öser ner, ingen lyckas bli full och de salta, sega skaldjuren är inte ens svenska.

Svenska hjärtan gick i nio år på SVT

Exakt hur många som såg premiären den 2 september 1987 är aningen oklart. Men SVT brukar skryta med att över två miljoner tittare följde maratonserien genom de nio åren. Flest i början, förstås. De konkurrerande kanalerna var ännu i sin linda och TV-apparaten den elektrifierade lägereld kring vilken familjen samlades.


LÄS ÄVEN: TV-nostalgi: Måndagsbörsen retade och lockade stjärnorna


För Svenska hjärtan hade ett anslag som nästan alla tycktes känna igen. Problemen var allmänmänskliga. Snacken, smågnabben och schismerna som hämtade ur vilken svensk vardag som helst.

Ändå är det kanske den mest udda scenen som etsat sig fast allra starkast: På nyårsafton får Torsten veta att hans fru vänsterprasslat med en av grannarna. I sorg, ilska och desperation hämtar han gräsklipparen och kör rakt över ryamattan i vardagsrummet. Därefter fortsätter han ut i trädgården tills gräsklipparen kör fast i snön. En ikonisk scen, utan tvekan.

Ulf Qvarsebo, som spelade Torsten, skulle resten av sitt alltför korta liv möta personer som ”stannade mig på gatan och ville prata svartsjuka, otrohet eller bara gräsklippning”. 

Solveig Ternström som Elisabeth, Ulf Qvarsebo som Torsten och Sara Key som dottern Lotta.

För skådespelarna i Svenska hjärtan fick finna sig i att bli hejdade, omfamnade eller till och med – om deras rollfigur burit sig illa åt – utskällda. 

TV-serien engagerade på ett ibland nästan kusligt sätt. Många identifierade sig med olika karaktärer och vissa par har berättat att Svenska hjärtan fungerade som en sorts terapi. Kanske hade de själva planer på att skiljas. Kanske räddades rent av deras äktenskap när de fick se Torsten, Elisabeth & Co stöta och blöta sina problem? 

Och regissör Mannheimer hade onekligen bred erfarenhet som hantverkare i det mänskliga psyket.  

Carin Mannheimer regisserade Svenska hjärtan

Född Jacobsson i Osby 1934, som dotter till en inköpschef, sökte hon sig tidigt till akademiska studier i Lund.  Blev filosofie magister, litteraturkritiker, redaktör och TV-producent. Fick 1969 stor uppmärksamhet för boken Rapport om kvinnor och 1977 Stora journalistpriset för sin första TV-serie, Lära för livet, som utspelade sig på en högstadieskola. 

Åren 1957–1977 hade hon varit gift med politikern Sören Mannheimer och bland annat fått den numera välkända dottern Anna. Sedan gifte hon om sig med sin nya kärlek, civilekonomen Gunnar Hanson.  


LÄS ÄVEN: Kurt Olsson – en lika intensiv som förvirrad pedagog


Att den nye maken var 17 år yngre stack månne vissa i ögonen. Men Carin Mannheimer skulle hela sitt liv vara flickan som gjorde vad som föll henne in. Och gjorde det mycket bra.

Mannheimer dog plötsligt av cancer

På 2000-talet regisserade hon de nästan lika stora tittarsuccéerna Solbacken: Avd E och Saltön, innan hon hastigt avled den 11 juli 2014. Redan 2008 hade en rutinkontroll visat att hon hade cancer. Men röntgenplåtarna slarvades bort på sjukhuset. Först sex år senare fick hon beskedet och avled blott en vecka senare, 79 år gammal. 

Dottern Anna Mannheimer har beskrivit dödsfallet som ”en blixt från en klar himmel”: ”Mamma hade ju varit och blivit undersökt flera gånger och de hade sagt att det var inget att oroa sig för. Det var väldigt mycket slarv runt hennes död. Det var väldigt onödigt.” 

I många svenska hjärtan lever hon dock än.

Skådespelarna i Svenska hjärtan

Hans Mosesson spelade Ove Bergvall

(1944–)

Gammal ”rödräv” från proggbandet Nationalteatern som gått sjökrigsskolan, pluggat medicin i Lund och i 13 år var Stig i Icareklamen.

”Handlar jag på Konsum kan folk fråga om jag har gått fel. Och på Ica får jag ibland hjälpa kunderna att hitta knäckebrödet eller
tipsa om extrapriser.”

Sågs senast som medlem i tomterådet tillsammans med Lasse Åberg och Ulla Skoog i TV-serien Mer panik i tomteverkstan.

Agneta Danielson spelade Marianne Bergvall

(1944–)
Född i Kalmar men slog igenom som ”tjötig” Göteborgskärring i ena halvan av tantparet Alfhild och Ortrud i Kurt Olsson-serien Fådda blommor 1988. 

Berättade nyligen att hon ständigt träffar folk som minns och känner igen sig i Svenska hjärtan:

”De säger: ’Det är precis så det är där jag bor.’ Man har vissa grejer gemensamt, medan annat är jättehemligt. Man snackar skit om varandra och så ska man umgås och bränna löv, vårstäda eller ha kräftskiva.”


LÄS ÄVEN: Kvinnorättskämpen Ria Wägner blev vår första TV-idol


Ulf Qvarsebo spelade Torsten Lager

(1931–1990)

Köpmanssonen från Bromma hade inlett sin karriär redan som 14-åring genom att turnera riket runt med sin farbror, revyskådespelaren Elof Ahrle. 

Efter att bland annat ha spelat i En handelsresandes död, Mister Ernest och Hagge Geigerts uppsättning Arsenik och gamla spetsar blev han känd för hela svenska folket som den kärve bonden Mattias Dahl i TV-serien Hem till byn 1971.

Avled efter andra säsongen av Svenska hjärtan.

Solveig Ternström spelade Elisabeth Lager

1937–)

Skådespelare, regissör, manusförfattare och Centerpolitiker … 

Ja, gårdfarihandlardottern från värmländska Koppom hann även vinna en skönhetstävling i Sundsvall, vara omslagsflicka i Se och spela spex i Uppsala före genombrottet
i Cirkus Madigan på Dramaten 1967.

Men det var ändå rollen som hemmafrun i Svenska hjärtan som gjorde henne folkkär på riktigt. 

Kunde senast ses i lågbudgetfilmen Vikinga-systrar, som hade premiär under medeltidsveckan på Gotland.   

Doris Funcke spelade Kristina Wallin

(1942-2020)

Hann, trots ett flitigt konstnärskap i textil och akryl, med över 50 pjäser på Borås stadsteater. 

Född i Uppsala, gift med teaterchefen Hans Rådstam och med Göteborgs skärgård som favoritplats höll hon hårt på sitt privatliv och var teaterskråets typiska lojala fotsoldat.

Därför kom också genombrottet i Svenska hjärtan nästan som en chock för henne: 

”Tio år senare blir jag fortfarande stoppad på gatan en gång i månaden eller så. ’Visst är det väl du?’ säger folk och vill prata om TV-serien.”

Sten Ljunggren spelade Henrik Wallin

(1938–)

Lärarson från Sigtuna som fann sitt yrke när han som student fick vara med i pjäsen Lycko-Pers resa

Har sedan dess spelat allt från ångestridna själar hos Lars Norén till den buttre provinsialläkaren Axel Holtman i den populära TV-serien Skärgårdsdoktorn

Har kallats ”de stora birollernas man” och fick Hedersguldbaggen 2021 för att ”under snart 50 år gjort en rad fina rolltolkningar, på både film, tv och scenen”.

Anita Nyman spelade Helen Larsson

Anita Nyman (1952–)

Uppsalaflicka som inledde sin bana som dansare.

Var med i svenska originaluppsättningen av Jesus Christ superstar, spelade i Vem är rädd för Virginia Woolf? på Malmö stadsteater och sjöng i jazzgruppen Sundance. 

Har efter Svenska hjärtan bland annat kunnat ses i TV-långköraren Rederiet och filmen Masjävlar

Stig Torstensson spelade Börje Larsson

(1934–2013)

Flyttade som 20-åring till Göteborg för att lära sig spela teater och gitarr. 

Hamnade omsider i diverse stadsteatrar och TV-debuterade 1965 i Bengt Bratts film Nattcafé med Gösta
Ekman, Catrin Westerlund och Kent Andersson.

Dog samma dag som han fyllde 79 år och är begravd på kyrkogården i sin älskade värmländska barndomsby Grava.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top