Ugnsbakad laxsida med örttomater

Tre sorters peppar sätter ordentligt med smak på laxen som vi serverar med hemgjord citronhollandaise. Laxsidan kan du servera på buffébordet eller som en egen middag, exempelvis tillsammans med potatissallad.

8 portioner

Du behöver

  • 1.2 kg laxfilé i hel bit med skinn
  • 8 vitpepparkorn
  • 8 svartpepparkorn
  • 8 rosépepparkorn
  • 0.5 dl strösocker
  • 0.5 dl salt
  • 1 dl grovhackad dill
  • 2 msk smör

Citronhollandaise

300 g smör
4 äggulor
rivet skal och saft av 1 citron
salt och peppar

Örttomater

350 g cocktailtomater
2 msk hackad dill
2 msk hackad basilika
2 msk olivolja

Servering

250 g grön sparris
150 g salladsärtor

Garnering

dillvippor
Citronrasp

Ugn: 200°

Gör så här

1

Putsa laxen. Krossa pepparkornen. Blanda socker, salt, pepparkorn och hackad dill och gnid in laxen med blandningen.

2

Låt laxen vila i kylen i 1 timme. Skrapa bort överflödigt salt och socker och lägg laxen med skinnsidan nedåt i en lång­panna med bakplåtspapper.

3

Klicka på smöret och tillaga strax under ugnens mitt i ca 15 minuter.

4

Citronhollandaise: Smält smöret. Vispa äggulor och citronsaft i en skål över vattenbad. Vispa ner smöret i en tunn stråle. Se till att inte få med bottensatsen av smöret. Smaka av med citronskal, salt och peppar.

5

Örttomater: Halvera ­tomaterna. Blanda med hackade örter och olja.

6

Servering: Bryt av basen på sparrisen och koka stjälkarna i lättsaltat vatten i 3 minuter. Spola av i kallt vatten. Koka salladsärtorna i ca 1 minut. Spola av i kallt vatten. Lägg ­primörerna på ett fat, lägg laxen ovanpå och toppa med örttomaterna. Servera med citronhollandaise.

7

Garnering: Garnera med dillvippor och citronrasp.

Scroll to Top