8 portioner
Du behöver
- 1.2 kg laxfilé i hel bit med skinn
- 8 vitpepparkorn
- 8 svartpepparkorn
- 8 rosépepparkorn
- 0.5 dl strösocker
- 0.5 dl salt
- 1 dl grovhackad dill
- 2 msk smör
Citronhollandaise
300 g smör
4 äggulor
rivet skal och saft av 1 citron
salt och peppar
Örttomater
350 g cocktailtomater
2 msk hackad dill
2 msk hackad basilika
2 msk olivolja
Servering
250 g grön sparris
150 g salladsärtor
Garnering
dillvippor
Citronrasp
Ugn: 200°
Gör så här
Putsa laxen. Krossa pepparkornen. Blanda socker, salt, pepparkorn och hackad dill och gnid in laxen med blandningen.
Låt laxen vila i kylen i 1 timme. Skrapa bort överflödigt salt och socker och lägg laxen med skinnsidan nedåt i en långpanna med bakplåtspapper.
Klicka på smöret och tillaga strax under ugnens mitt i ca 15 minuter.
Citronhollandaise: Smält smöret. Vispa äggulor och citronsaft i en skål över vattenbad. Vispa ner smöret i en tunn stråle. Se till att inte få med bottensatsen av smöret. Smaka av med citronskal, salt och peppar.
Örttomater: Halvera tomaterna. Blanda med hackade örter och olja.
Servering: Bryt av basen på sparrisen och koka stjälkarna i lättsaltat vatten i 3 minuter. Spola av i kallt vatten. Koka salladsärtorna i ca 1 minut. Spola av i kallt vatten. Lägg primörerna på ett fat, lägg laxen ovanpå och toppa med örttomaterna. Servera med citronhollandaise.
Garnering: Garnera med dillvippor och citronrasp.