Du behöver
- 1 kg högrev benfri
- 150 g rökt sidfläsk
- 2 krm chiliflakes
- 2 st morötter
- 1 st gul lök
- 2 st stjälkar selleri
- smör
- 0.5 st flaska rödvin
- 500 g passerade tomater
- salt
Marinad:
1 st morot
1 st gul lök
2 st stjälkar selleri
6 st svartpepparkorn
1 tsk enbär
2 tsk torkad timjan
3 st kryddnejlikor
2 st lagerblad
0.5 st flaska rött vin
2 dl vatten
Servera med:
550 g tagliatelle eller pappardelle
västerbottensost grovriven
Gör så här
Putsa köttet och skär det i 1 1/2 centimeter stora kuber.
Marinad: Skala morot och lök och skär i grova bitar. Strimla sellerin grovt. Lägg kött och grönsaker i en bunke.
Stöt peppar och enbär i en mortel. Tillsätt pepparn, enbären, timjan, kryddnejlikorna och lagerbladen i bunken. Häll på vinet och fyll på med vatten så att det täcker köttet. Blanda noga om. Låt köttet marinera minst 6–8 timmar, men gärna över natten.
Ta upp köttet ur marinaden. Kasta marinad och grönsaker.
Skär fläsket i små tärningar. Skala morötter och lök och skär i tärningar. Strimla sellerin.
Stek fläsk och chiliflakes i smör i en gryta tills fläsket har fin färg och är knaprigt. Tillsätt morot, lök och selleri och fräs tills grönsakerna är mjuka, cirka 10 minuter.
Höj värmen och lägg i köttet. Koka utan lock tills nästan all köttsky kokat bort. Häll på vinet och koka tills nästan all vätska kokat in.
Häll på tomaterna och koka på svag värme under lock tills köttet är riktigt mört, 1 1/2–2 timmar. Späd med mer vatten under kokningen om såsen blir för tjock. Smaka av med salt.
Servera med: Koka pastan i saltat vatten enligt förpackningen, men häll av kokvattnet någon minut före den koktid som anges.
Häll ner pastan i grytan och vänd runt minst en minut för att pastan ska ta smak av såsen. Blanda gärna ner lite riven ost i pastan. Servera med extra riven ost.