Vinmarinerad högrevsragu med tagliatelle

En mustig ragu på högrev som tillagas med mycket kärlek och omsorg.

Du behöver

  • 1 kg högrev benfri
  • 150 g rökt sidfläsk
  • 2 krm chiliflakes
  • 2 st morötter
  • 1 st gul lök
  • 2 st stjälkar selleri
  • smör
  • 0.5 st flaska rödvin
  • 500 g passerade tomater
  • salt

Marinad:

1 st morot
1 st gul lök
2 st stjälkar selleri
6 st svartpepparkorn
1 tsk enbär
2 tsk torkad timjan
3 st kryddnejlikor
2 st lagerblad
0.5 st flaska rött vin
2 dl vatten

Servera med:

550 g tagliatelle eller pappardelle
västerbottensost grovriven

Gör så här

1

Putsa köttet och skär det i 1 1/2 centimeter stora kuber.

2

Marinad: Skala morot och lök och skär i grova bitar. Strimla sellerin grovt. Lägg kött och grönsaker i en bunke.

3

Stöt peppar och enbär i en mortel. Tillsätt pepparn, enbären, timjan, kryddnejlikorna och lagerbladen i bunken. Häll på vinet och fyll på med vatten så att det täcker köttet. Blanda noga om. Låt köttet marinera minst 6–8 timmar, men gärna över natten.

4

Ta upp köttet ur marinaden. Kasta marinad och grönsaker.

5

Skär fläsket i små tärningar. Skala morötter och lök och skär i tärningar. Strimla sellerin.

6

Stek fläsk och chiliflakes i smör i en gryta tills fläsket har fin färg och är knaprigt. Tillsätt morot, lök och selleri och fräs tills grönsakerna är mjuka, cirka 10 minuter.

7

Höj värmen och lägg i köttet. Koka utan lock tills nästan all köttsky kokat bort. Häll på vinet och koka tills nästan all vätska kokat in.

8

Häll på tomaterna och koka på svag värme under lock tills köttet är riktigt mört, 1 1/2–2 timmar. Späd med mer vatten under kokningen om såsen blir för tjock. Smaka av med salt.

9

Servera med: Koka pastan i saltat vatten enligt förpackningen, men häll av kokvattnet någon minut före den koktid som anges.

10

Häll ner pastan i grytan och vänd runt minst en minut för att pastan ska ta smak av såsen.  Blanda gärna ner lite riven ost i pastan. Servera med extra riven ost.

Scroll to Top