Du behöver
- 4 st ark kyld filodeg ca 30×40 cm
 
Fyllning:
                                                              1 st schalottenlök
                                                              1 st vitlöksklyfta
                                                                olivolja                       till stekning
                                                              200 g lammfärs
                                                              0,5 tsk kanel
                                                              0,5 tsk paprikapulver
                                                              0,5 tsk spiskummin
                                                              1 krm chiliflakes
                                                              0,5 dl hackad persilja
                                                                flingsalt
                                                                peppar                       nymald
                                                              1 dl fetaost                       smulad
                                                              3 msk ströbröd
                                                              1 st äggula                       liten
Pensla med:
50 g smör
Ugn: 225°
Gör så här
Fyllning: Hacka lök och vitlök. Fräs i olivolja utan att det tar färg. Tillsätt färsen och stek den smulig. Låt kryddorna fräsa med mot slutet. Ta pannan från värmen och blanda i persilja, salt, peppar, ost, ströbröd och äggula.
Täck filodegen med en fuktig kökshandduk så torkar den inte. Gör en rulle i taget. Dela varje filodegsark i fyra bitar. Fördela fyllningen som en sträng utmed ena kortsidan. Vik in långsidornas kanter och rulla ihop till rullar.
Lägg rullarna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med smör. Grädda mitt i ugnen, ca 8 minuter.











                            
                            
                            
                            
                            
                            
            
            







                            
                            
                            








                            
                            
        









                            
                            
                            







                            
                            
                            
                            
                            
                            
Fyllda, spröda rullar med filodeg äts både i Mellanöstern, Nordafrika, Turkiet och Grekland. Rullarna är godaste nygräddade, men fungerar också bra att servera kalla.