Du behöver
- 750 g morötter skalade
- 150 g rotselleri skalad
- 1 st lök medelstor gul
- 5 st ägg
- 1.5 tsk salt
- 1 krm peppar
- 6 st broccolibuketter
Örtsås:
3 dl gräddfil
1 st vitlöksklyfta pressad
1 tsk fransk senap
1 dl örter persilja, gräslök
salt
Ugn: 175°
Det här behövs för ca 15 skivor:
Gör så här
1
Tärna morötter och selleri. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll bort vattnet och låt grönsakerna rinna av väl. Lägg grönsakerna i matberedare.
2
Skala löken och tärna den. Fräs den mjuk och glansig i lite matfett. Lägg löken i matberedaren och mixa allt till puré. Tillsätt äggen ett i taget och smaksätt purén med salt och peppar.
3
Koka broccolibuketterna några minuter i lättsaltat vatten. Låt dem rinna av väl.
4
Lägg ett smort folieark i botten på en avlång smord form som rymmer ca 1 1/2 liter. Häll lite morotspuré i botten på formen. Lägg broccolin över som en sträng. Häll all morotspurén ovanpå. Täck formen med folie och stick några hål i den så att ångan kan komma ut.
5
Grädda patén i nedre delen av ugnen ca 75 minuter. Låt patén svalna något innan den stjälps upp. Garnera eventuellt som på bilden.
6
Rör samman gräddfilen med pressad vitlök, senap och finhackade örter. Smaka av med salt.
Patén är god att äta både ljummen och kall.