Du behöver

  • 750 g morötter skalade
  • 150 g rotselleri skalad
  • 1 st lök medelstor gul
  • 5 st ägg
  • 1.5 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 6 st broccolibuketter

Örtsås:

3 dl gräddfil
1 st vitlöksklyfta pressad
1 tsk fransk senap
1 dl örter persilja, gräslök
salt

Ugn: 175°

Det här behövs för ca 15 skivor:

Gör så här

1
Tärna morötter och selleri. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll bort vattnet och låt grönsakerna rinna av väl. Lägg grönsakerna i matberedare.

2
Skala löken och tärna den. Fräs den mjuk och glansig i lite matfett. Lägg löken i matberedaren och mixa allt till puré. Tillsätt äggen ett i taget och smaksätt purén med salt och peppar.

3
Koka broccolibuketterna några minuter i lättsaltat vatten. Låt dem rinna av väl.

4
Lägg ett smort folieark i botten på en avlång smord form som rymmer ca 1 1/2 liter. Häll lite morotspuré i botten på formen. Lägg broccolin över som en sträng. Häll all morotspurén ovanpå. Täck formen med folie och stick några hål i den så att ångan kan komma ut.

5
Grädda patén i nedre delen av ugnen ca 75 minuter. Låt patén svalna något innan den stjälps upp. Garnera eventuellt som på bilden.

6
Rör samman gräddfilen med pressad vitlök, senap och finhackade örter. Smaka av med salt.


Kommentar:
Patén är god att äta både ljummen och kall.