Många kämpar med höftsmärta, som kan orsakas av allt från stukningar till inflammation i en slemsäck. Men hos vuxna över 45 år är den vanligaste orsaken artros.
Artros i höften orsakas av att brosket i höften skadas på grund av slitage. När brosket i höftleden är slitet ökar friktionen på benet, vilket kan leda till smärta, minskad rörlighet och hälta. Artros är också orsaken till de allra flesta höftoperationer.
Ta reda på var smärtan kommer ifrån
Men det är inte alltid så att smärtan har sitt ursprung i höften, säger fysioterapeuten Christina Peick.
– Jag upplever ofta att patienter kommer till mig för att de tror att de har problem med höften. Det är där de känner smärta. Men smärtan kan mycket väl bero på problem någon annanstans i kroppen, till exempel i ryggen. Därför är det viktigt att alltid ta reda på var smärtan egentligen kommer ifrån så att man kan sätta in åtgärder på rätt ställe, säger Christina och fortsätter:
– Ofta manifesterar sig höftproblem nedåt i kroppen. Om du till exempel har knäsmärta kan det bero på att din höftstabilitet inte är tillräckligt stark. Höften är en kulled, vilket innebär att den kan röra sig i många riktningar. Den har god stabilitet och rörlighet tack vare muskler och ligament. Men du måste använda den på ett sätt som håller dina muskler och ligament friska.
Träna med artros
Även med en höft som är allvarligt påverkad av artros kan rätt träning göra stor skillnad och till och med skjuta upp eller till och med göra operation överflödig. Det är därför läkare i allt större utsträckning rekommenderar träning före operation.
– Det finns träning som är speciellt utvecklad för personer med artros i höfter eller knän. Det är styrketräning med fokus på kroppens bakre kedja och studier visar att denna form av träning några gånger i veckan i 8–12 veckor verkligen kan göra skillnad. Jag rekommenderar alltid att börja där. Kirurgi bör endast övervägas om det är den enda utvägen, eftersom det alltid kommer att vara förknippat med risker, säger Christina.
Förutom styrketräning hjälper det ofta att gå ner i vikt, eftersom övervikt förvärrar höftartros. Du kan dock inte förvänta dig att enbart viktminskning ska få smärtan att försvinna. Du måste komplettera med motion.
Riskfaktorer för artros
En del av Christinas kunder har en mor eller mormor som har haft artros. Och det kan vara mer uttalat i vissa familjer.
– Ärftliga faktorer spelar en roll när det gäller att utveckla artros i höften. Men du är också i riskzonen om du har levt ett hårt liv med repetitiva tunga lyft och olämpliga vridningar av höfterna. Eller om man har varit undernärd eller är rökare, säger Christina.
Hon förklarar också att fler kvinnor än män upplever höftsmärta, vilket dels beror på att kvinnor föder barn, dels på att det bredare bäckenet gör att kvinnor har en större vinkel från höft till knä – vilket kräver starkare höfter – medan män går rakare.
De flesta människor kommer att utveckla mild artros i höften, så kallad åldersrelaterad artros, när de åldras. Detta behöver dock inte vara en anledning till oro.
– Du kan uppnå betydande resultat med rätt styrketräning. Ibland har jag patienter som är mycket oroliga för att deras höftproblem kommer att förändra deras liv permanent. Men efter 8–12 veckors specialanpassad träning kan smärtan vara lindrad och de kan börja med sina vanliga aktiviteter igen, säger hon.
Cirka 28 000 höftledsproteser sattes in i Sverige år 2022. 85% av de som opererades var över 60 år gamla.
Källa: Svenska ledprotesregistret